Lekkere koffie recepten

Een kopje koffie zetten kan op veel verschillende manieren en variaties. Hierbij kun je denken voor verschillende manieren aan espresso, gas espresso, cona, cafetiëre en snelfilter en voor variaties aan koffie met koffiesiroop, likeur, melk, ijsblokjes, ijs, chocolade, meer of minder water, een lichtere of zwaardere koffiebranding, gesuikerde melk, warme melk etc. Er zijn heel veel verschillende manieren en variaties om lekkere koffie te zetten.


Ontdek op deze hier onder met een reeks beproefde koffierecepten en nieuwe/inspirerende ideeën voor het zetten van espresso koffie met de koffiebonen van PartsNL.


Russische koffie Verwarmt niet alleen de Russische ziel: espresso met wodka en citroenschil. Een heerlijk opwarmertje, en niet alleen op koude dagen.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 8 cl wodka
• 2 theelepels bruine suiker
• 2 kopjes espresso
• geraspte schil van een halve onbespoten (biologische) citroen
• melkschuim naar smaak
• citroenschil om te garneren
russischekoffie
Verwarm de wodka, los de bruine suiker erin op en giet de wodka in twee glazen. Giet de espresso in de glazen en roer de citroenschil erdoorheen. Overgiet het geheel met een beetje melkschuim en garneer de glazen met citroenschil.

Koffie Albicocca Met een Spaans tintje: sterke espresso met abrikozenlikeur en kaneel.Ideaal om even te ontspannen: de Spaanse variant van espresso.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 kopjes sterke espresso
• 4 cl abrikozenlikeur
• kaneelpoeder
caffealbicocca
Verdeel de abrikozenlikeur over twee voorverwarmde espressokopjes. Giet een sterke espresso in elk kopje en bestuif het geheel met kaneel. Serveer met witte of bruine suiker.

Kokoskoffie Met een exotisch accent: schuimige slagroom met kokos en kaneel maakt de espresso helemaal af.Onderin hete espresso, bovenop een koel laagje kokos-slagroomschuim.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 kopjes espresso
• 40 ml koude slagroom
• 2 eetlepels kokoslikeur
• 80 ml kokosmelk
• kaneelpoeder
kokoskoffie
Klop de koude slagroom samen met de kokoslikeur half stijf. Schud de kokosmelk goed en verdeel deze over de kopjes. Voeg de espresso toe en overgiet met de geklopte kokosroom. Bestuif met kaneel.

Koffie met sinaasappel Groeten uit Frankrijk: met slagroom, sinaasappellikeur en sinaasappelschil.Oh la la! Sterke espresso met slagroom en sinaasappellikeur.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 kopjes espresso
• 2 cl Cointreau
• 40 ml slagroom
• fijn geraspte schil van een onbespoten (biologische) sinaasappel
koffiemetsinaasappel
Klop de Cointreau samen met de slagroom. Verdeel de espresso over de kopjes en voeg de slagroom toe. Garneer de slagroom met de sinaasappelschil.

Azteekse koffie Typisch Mexicaanse mix: pure chocolade, steranijs en roze peper.Opkikkertje: koffie met chocolade en roze peper.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 50 gram pure chocolade
• 1 theelepel kaneelpoeder
• 4-6 steranijsvruchten
• 1 eetlepel roze peper
• 2 kopjes aangelengde espresso
• melkschuim naar smaak
azteeksekoffie
Hak de chocolade fijn en vermeng deze in twee glazen met de kaneel, de steranijs en de roze peper. Giet de aangelengde espresso in de glazen en roer. Voeg het melkschuim toe en bestrooi met kaneel, steranijs en roze peper.

Marokkaanse koffie Verfrissend op Marokkaanse wijze: espresso met muntthee.Espresso op verfrissende wijze. Gemengd met gezoete pepermuntthee en munt.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 kopjes espresso
• 2 theelepels bruine suiker
• 200 ml koude muntthee
• ijsblokjes
• munt
marokkaansekoffie
Verdeel de espresso over de glazen en roer de bruine suiker door de koffie. Voeg ijsblokjes toe en vul de glazen verder aan met koude muntthee. Garneer met een paar muntblaadjes.

Brown Orchid Koffie-champagne-cocktail: brengt er de sfeer in, ook buiten Happy Hour!Spectaculaire cocktail met espresso en champagne.
Ingrediënten voor 2 of 3 cocktails:
• 2 kopjes espresso
• 10 cl champagne
• 4 cl sinaasappellikeur
• eiwit van 2 eieren
• sap van een halve sinaasappel
• citroensap
brownorchid
Verdeel de espresso over 2 of 3 martiniglazen. Giet de champagne samen met de sinaasappellikeur, het eiwit, het sinaasappelsap, het citroensap en een paar ijsblokjes in een mengbeker en schud krachtig. Giet de inhoud voorzichtig op de espresso in de martiniglazen, zodat er twee laagjes ontstaan.

Espresso Granita Fijne verfrissing tussendoor of als lichte afsluiter na de maaltijd.Een van de lekkerste manieren om van koude koffie te genieten.
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
• kaneel
• 125 gram bruine suiker
• 150 ml espresso
• sinaasappelsap
• 4 cl sinaasappellikeur
espressogranita
Een verfrissend andere manier om te genieten van een klassieke espresso: los een mespuntje kaneel en 125 gram bruine suiker op in 150 ml hete espresso. Roer hier het sinaasappelsap en 4 cl sinaasappellikeur doorheen en zet het geheel in een platte schaal in het diepvriesvak. Schraap om op te dienen met een eetlepel krullen uit de schaal en doe deze in kleine glazen of kopjes.

Espresso Espuma Een schuimige koffiebelevenis voor het verhemelte. Opgediend met verse mango.Het koffieschuim alleen al is een droom. Hmm!
Ingrediënten voor 8 personen:
• 3 blaadjes gelatine
• 1 vanillestokje
• 300 ml melk
• 3 eetlepels suiker
• 150 ml espresso
• 4 cl Kahlua
• slagroomspuit
• mangopartjes
• melisseblaadjes
espressoespuma
Een luchtige koffiebelevenis: week 3 blaadjes gelatine in koud water. Kook een vanillestokje in 300 ml melk en los de gelatine en 3 eetlepels suiker in de melk op. Voeg 150 ml espresso en 4 cl Kahlua toe. Vul een slagroomspuit met de vloeistof, laad 1 patroon CO2 en leg de slagroomspuit 2 uur koud. Schil een mango en pureer deze met suiker en sap. Giet de puree in 4 glazen en verdeel hierover de Espresso Espuma met de slagroomspuit. Garneer met de mangopartjes en melisseblaadjes.

Espresso-caramel Verrassing met finesse: exotische vruchten met espresso-kokossaus.Een espresso-kokossaus voor een exotisch tintje? Ja, superlekker!
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
• 100 gram suiker
• 2 eetlepels water
• 150 ml espresso
• 100 ml kokosmelk
• 500 gram tropisch fruit
espresso+caramel
Een tropische koffievariant: kook 100 gram suiker met 2 eetlepels water totdat de suiker lichtbruin begint te karamelliseren. Blus af met 150 ml espresso en 100 ml kokosmelk en kook het geheel in tot een stroperige saus. Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen. Schil 500 gram tropisch fruit, snijd het fruit in blokjes of schijfjes en verdeel het over kleine schaaltjes. Bedruppel het fruit met de saus en garneer met kokoskrullen.

Choco-espresso-shot Hoe hebben de Britten hun koffie graag? Met een beetje gember, chocoladelikeur en whisky.Espresso met chocoladelikeur en whisky. Heerlijk!
Ingrediënten voor 1 glas: 2 schijfjes verse gember
1 theelepel bruine suiker
2 cl whisky
2 cl chocoladelikeur
1 eetlepel slagroom
pure chocolade
espresso
choco+espressoshot
Druk een dun schijfje gember met 1 theelepel bruine suiker licht aan in een klein glas. Giet een kopje hete espresso in het glas en roer. Voeg 2 cl whisky en 2 cl chocoladelikeur toe en laat 2 eetlepels licht geklopte room via de bolle kant van een lepel voorzichtig in het glas glijden. Garneer met het tweede schijfje gember en wat pure chocoladesnippers.

Latte macchiatoEen mooi gelaagde drank van melk, espresso en melkschuim

Ingredienten voor 1 glas: melk
espresso koffie 1 dikwandig hoog glas
melkopschuimer of garde en steelpan
espressomachine of cafetiere
lattemacchiato
1. Klop de melk op met een melkopschuimer. U kunt de melk ook opschuimen door de melk in een steelpan te verhitten en zacht met een garde op te kloppen. 2. Giet de melk voorzichtig met schuim in een hoog dikwandig glas. Vul het glas zo vol, zodat er nog net een kopje espresso bij past. (Als het glas het toelaat kunt u de melk ook direct in het glas met een melkschuimer opkloppen) 3. Zet een kopje espresso en giet deze langzaam in het glas met de opgeklopte melk zodat er drie mooie lagen ontstaan. Een laag melk, een laag espresso koffie en een laag melkschuim.


< Terug