Enkele bespaartips voor water

Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te springen, om energieverspilling en verdroging tegen te gaan. Ook voor uw waterrekening is besparen gunstig.

 

Zo bespaart u water

In huis

 • Als u oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak vervangt door moderne watersparende varianten, dan kan uw waterverbruik dertig procent dalen: van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter per persoon, per dag.
 • Douchen met besparende douchekop bespaart al veel (warm) water. Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water; met een spaardouchekop is dat 54 liter. Ter vergelijk: een warm bad kost 120 tot 150 liter.
 • Spaar wasgoed op tot u met een volle wasmachine kunt wassen. Dit spaart een gemiddeld huishouden 49 wasbeurten, en 3.900 liter water per jaar.
 • Speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen zorgen ervoor dat er per minuut minder water uit de kraan komt, zonder dat u hierdoor comfort inlevert. Ze besparen tot 3.000 liter per jaar.
 • Kranen, douchekoppen en andere producten met het KIWA keurmerk Laag Verbruik op de verpakking, zijn gegarandeerd zuinig met water.

Rond uw woning

 • Geef de tuin in de zomer niet elke dag water, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid. Daardoor ontwikkelen de planten langere wortels; in droge tijden hoeft u dan minder water te geven. 
 • Regenwater is een goed alternatief voor leidingwater bij het wassen van de auto en het water geven in de tuin. U kunt het opvangen met behulp van een regenton.
 • Bij het wassen van de auto kunt u driekwart van het water besparen, als u de tuinslang laat liggen en met emmers aan de slag gaat. De tuinslang gebruikt al gauw 150 liter water; met vier emmers van tien liter kan het ook. Sommige wasstraten hebben het Milieukeurmerk, zij werken energiezuinig en gebruiken een beperkte hoeveelheid water in een gesloten systeem.

Investeren in waterbesparing

Zorgvuldig omgaan met water is de eenvoudigste manier om te besparen. U verhoogt uw structurele waterbesparing door te investeren in energie- en waterzuinige apparatuur, zoals een hoog rendement warmwatertoestel of vaatwasser met A-label.

 • Een energiezuinig warmwatertoestel bespaart veel energie. De zuinigste toestellen zijn de zonneboilercombi, de warmtepompboiler, de Ultra Hoog Rendement combi-ketel en de Gaskeur HRww combiketel. Welk toestel voor u de beste keuze is, hangt af van uw situatie. 
 • Heeft u al een nieuw toestel voor warm water gekocht, of gaat u uw huis verbouwen? Denk dan ook aan de waterleidingen tussen het toestel en de keuken- en badkamerkraan. Optimale warmwaterleidingen zijn kort en dun. U bespaart zo water, energie en u hoeft minder lang te wachten op warm water. 
 • Als het warmwatertoestel te ver van de keuken staat, en optimale leidingen geen oplossing bieden, dan kan een miniboiler een oplossing zijn. 
 • Een douchecabine spaart warm water in vergelijking met douchen in een meer open ruimte, omdat de cabine snel opwarmt en beschermt tegen tocht. Dit zorgt ervoor dat een lagere watertemperatuur of minder water al comfortabel aanvoelt. Hoeveel besparing dit oplevert is niet bekend.
 • Overweeg bij verbouwing of vervanging van uw toilet een waterbesparend toilet. Dat is net zo functioneel maar veel beter voor het milieu, omdat u 30.000 liter water per jaar bespaart. 
 • Een zuinige wasmachine of vaatwasser brengt uw jaarverbruik flink omlaag. Machines met een A-label gebruiken de minste energie. 

En terug verdienen

 • Investeringen op waterbesparende voorzieningen verdient u snel terug. Voor de cijfers uit de tabel is uitgegaan van een gasgestookt warmwatertoestel. Hebt u een elektrische boiler, dan vallen de besparingen hoger uit omdat het verwarmen van water met elektriciteit duurder is.
 • De besparingen gelden per jaar, per gemiddeld huishouden (2,3 personen). De maximale besparingen liggen veel hoger; een waterbesparende douchekop kan bijvoorbeeld tot wel 21 m3 water en 113 m3 gas per jaar besparen.
Voorziening Kosten Water-en gas-besparing Totale kostenbesparing*
Doorstroom begrenzers op keuken- en wastafelkraan % 4,5 per kraan 3 m3 water 8 m3 gas € 8
Waterbesparende douchekop €9 - € 45 9 m3 water 63 m3 gas € 48
6 liter toilet met spaarknop € 200 - 400 23 m3 water € 28
Spoelonderbreking op bestaand toilet € 7 8 m3 water € 10
Thermostaatkraan voor douche € 45 - € 190 2 m3 water 5 m3 gas € 5

*Bij een drinkwaterprijs van 1,03 euro per m3, en een gasprijs van 0,65 eurocent per m3.

 

bron: www.milieucentraal.nl