De vaatwasser energiezuinig gebruiken: handige tips

De vaatwasser is geliefd in vele huishoudens, en dat heeft verschillende redenen: de één heeft een hekel aan afwassen, de ander wil minder vaat op het aanrecht hebben staan en weer een ander doet het vooral om water te besparen. Voldoende voordelen dus! Net als de koelkast, de televisie en de wasmachine, verbruikt een vaatwasser energie. Dat is onvermijdelijk. Wel wil je er natuurlijk voor zorgen dat je zo mín mogelijk energie verbruikt. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om het energieverbruik tot een minimum te reduceren. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje!

Welk programma op een vaatwasser is energiezuinig?

Op nagenoeg iedere vaatwasser zit een zogenoemde eco-knop. Kies je dit programma, dan was je op een lagere temperatuur, waardoor het minder energie en water kost om de vaat schoon te krijgen. Als je dit programma weleens hebt bestudeerd of gebruikt, dan weet je dat het programma meestal behoorlijk lang duurt. Klinkt onlogisch eigenlijk he, dat je dan tóch energie bespaart? Toch is dit wel het geval. Sterker nog, je bespaart gemiddeld 30 procent aan energie vergeleken met het standaard programma, terwijl het resultaat hetzelfde is!

De lengte van een programma is namelijk niet bepalend voor het energieverbruik, dat komt meer neer op de temperatuur en de hoeveelheid water die gebruikt wordt. Daarom kan je vaatwasser er best langer over doen om de vaat schoon te krijgen, zonder dat je dat ziet op je energierekening. Uiteindelijk is eco-wassen dus goedkoper.  

Goed maar verstandig vullen

Waar je goed op moet letten, is dat je de vaatwasser zoveel mogelijk aanzet wanneer deze compleet gevuld is. Bij een halfvolle vaatwasser verbruik je meer energie, bovendien moet je het apparaat vaker aanzetten als je deze niet steeds vult. Zorg er dus voor dat je een vaatwasser hebt die qua inhoud goed bij jouw behoeften past, en dat je deze pas aanzet wanneer hij vol is. 

Vaatwasser: voorspoelen of niet?

Sommige mensen doen de afwas bijna dubbelop: eerst de vaat grondig afspoelen, dan in de vaatwasser.  Toch raden de makers van vaatwasmiddelen af om de vaat zo voor te spoelen. In het vaatwasmiddelen zitten namelijk enzymen die zich moeten hechten aan de etensresten om ze te kunnen verwijderen. Zitten er geen etensresten meer op de borden, dan kunnen de enzymen hun werk dus eigenlijk niet doen. Zonde, want dan draait je vaatwasser een volledig programma zonder uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. Bovendien kost het een grote hoeveelheid (warm) water als je eerst alle vaat afspoelt. Des te meer reden om dit niet te doen dus!

Koop een energiezuinige vaatwasser

Je begint al goed als je een energiezuinige vaatwasser aanschaft. Omdat de rekenmethode en inschaling nog weleens worden aangepast, kan het zijn dat jouw huidige vaatwasser niet meer past in het rijtje ‘energiezuinige vaatwassers’. Een afwasmachine die eerder als A+++ werd aangemerkt, kan nu zelfs in energieklasse E uitkomen. Daarom is het verstandig om je goed te verdiepen in de huidige inschaling, maar om ook goed te kijken naar wat je zelf nodig hebt. 

Heb je een oudere vaatwasser? Zet deze dan uit nadat het programma gedraaid heeft, en niet op stand-by. Het zal niet tot baanbrekende verschillen leiden, maar alle kleine beetjes helpen!