Verschil tussen lumen en watt

Waar vroeger op alle lampenverpakkingen het aantal watt stond gedrukt, zien we tegenwoordig overal de vermelding hoeveel lumen het licht van de lamp is. Maar wat betekent dit precies? Lumen is een eenheid voor het benoemen van de hoeveelheid licht oftewel de lichtopbrengst. Deze maat is met onze huidige moderne lampen veel makkelijker te gebruiken dan de wattage van de lamp.

 In het gloeilamptijdperk drukten we de lichthoeveelheid altijd uit in watt. Nu deze lamp definitief uit de handel is gehaald, is ‘watt’ vergane glorie. Wie bij de aankoop van een lamp nog kijkt naar het wattgetal, zal het licht niet zien. De term watt staat ook voor elektrisch vermogen en dus energieverbruik, terwijl lumen juist de lichtopbrengst van verlichting uitdrukt. Hoe meer licht uit een lamp komt, hoe hoger het aantal lumen.

 De hoeveelheid lumen wordt tegenwoordig groot weergegeven op de verpakking. Dit is eigenlijk ook de enige manier om de verschillende lampen met elkaar te kunnen vergelijken, aangezien de lumenwaarde de lichtsterkte van de lichtbron uitdrukt. Om de overstap van watt naar lumen te vergemakkelijken, wordt er op het doosje van een ledlamp vermeld hoeveel lumen de lamp is en met welk wattage dit overeenkomt. Zo weet je precies hoeveel lumen je moet hebben om bijvoorbeeld een gloeilamp van 40 watt te vervangen.


PartsNL_Blog_Verlichtingplan_Tabel_Lampsoorten-en-Lumen1.jpg

Volgende artikel: In het juiste licht