Hoe werkt een boormachine?

Iedere hobbyklusser kent dit apparaat en heeft waarschijnlijk een variant in huis: de boormachine. Dit elektrische gereedschap wordt gebruikt om gaten te boren in allerlei materialen. In hout bijvoorbeeld, metaal, plastic of in de muur. Er zijn allerlei verschillende boormachines, de één nog krachtiger dan de andere. Maar hoe werkt een boormachine en hoe gebruik je dit apparaat? Het kan natuurlijk geen kwaad om meer te weten over de boormachine werking, zodat je goed voorbereid met dit apparaat aan de slag gaat. Hieronder een overzicht van de belangrijkste boormachine onderdelen en een uitleg over welke rol ze spelen in het grote geheel. 

  • Boormachines worden over het algemeen aangedreven door elektriciteit, in de vorm van een snoer of een accu. 
  • Bij het inschakelen vormt de motor de drijvende kracht bij het laten draaien van de boor. De meeste boormachines zijn voorzien van een elektrische motor met een variabele snelheidsregeling. Dat wil zeggen dat je de boorsnelheid kunt aanpassen, bijvoorbeeld aan het materiaal dat je gaat bewerken. Als je in metaal gaat boren, is het bijvoorbeeld slim om een lagere snelheid te gebruiken, zodat het geheel niet oververhit raakt.
  • De boorkop is het onderdeel waar je de boor of de het bitje in bevestigt. Deze kun je met de hand los- en dichtdraaien, zodat je de boor erin kunt vastklemmen. Hoe je dit precies doet, kan per boormachine verschillen. Daarom is het handig om de gebruiksaanwijzing van je apparaat goed door te nemen. Nieuwere boormachines zijn vaak voorzien van een snelwisselsysteem, waardoor je de boor gemakkelijker kunt vervangen. Boren en bitjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten.
  • Natuurlijk heeft de boormachine ook een aan- en uitschakelaar. In de meeste gevallen is deze voorzien van een speciale vergrendeling, om ervoor te zorgen dat je het apparaat niet per ongeluk aanzet. 

Hoe gebruik je een boormachine?

Het gebruiken van je boormachine is in de meeste gevallen vrij simpel. Je houdt de boormachine vast, je zet de machine op het te bewerken materiaal en dan zet je de schakelaar om zodat het apparaat gaat werken. 

Een simpel stappenplan, dat bij de meeste boormachines van toepassing is, is het volgende: 

  • Zorg er eerst voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt: bescherm je ogen tegen stof, splinters en rondvliegend puin. Werk op een stabiele ondergrond en draag eventueel ook handschoenen ter bescherming. De boormachine laat je in eerste instantie nog uitgeschakeld, met de stekker uit het stopcontact, tot je helemaal klaar bent om te beginnen.
  • Daarna kies je het juiste boortje of bitje voor jouw klus. Hoe doe je een bitje in de boormachine, zodat het stevig vastzit? Bekijk hiervoor de handleiding van je boormachine. Bij sommige machines heb je een speciale boorkopsleutel nodig, in andere gevallen gaat het om een sleutelloze boormachine en is de handeling net even anders.
  • Boordiepte instellen: soms heeft een boormachine een instelbare diepteaanslag. Hiermee kun je instellen hoe diep je wil boren. Pas deze aan als dat nodig is.
  • Ook de snelheid van het boren kun je aanpassen en instellen, zoals hierboven uitgelegd. Beoordeel het materiaal waarin je gaat boren en bepaal welke snelheid daarvoor geschikt is.
  • Na het instellen doe je de stekker van de boormachine in het stopcontact.
  • Zet het uiteinde van het boorbitje op de plek waar geboord moet worden, en zorg ervoor dat de boormachine recht staat.
  • Dan schakel je de boormachine in en start je op een lage snelheid, zodat het bitje niet wegglijdt. Begin met boren terwijl je een lichte druk uitoefent, tot je het gewenste resultaat bereikt.
  • Na het boren van het gat kun je eventueel een dieptemeter gebruiken om de diepte te controleren.
  • Ben je klaar met boren, dan schakel je de boormachine uit en haal je de stekker uit het stopcontact. De bitjes en boortjes berg je dan weer veilig op. 

Kun je je boormachine op dit moment niet gebruiken vanwege een defect onderdeel? Vind bij PartsNL dan het vervangende element, en voor je het weet kun je weer verder met klussen.