Luchtkwaliteit: bij jou al prioriteit?

Goede luchtkwaliteit in je woning is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Omdat je veel tijd in je woning doorbrengt, zeker in de frissere herfst- en wintermaanden, is het nodig om te begrijpen welke factoren de luchtkwaliteit beïnvloeden en wat je zelf kunt doen om de kwaliteit te verbeteren. 

Hoe wordt de luchtkwaliteit bepaald?

Hoe goed of gezond de lucht in jouw woning is, wordt bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste zijn: 

Luchtvochtigheid

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je in een ruimte was met vrij droge lucht, waarbij je op een gegeven moment te maken kunt krijgen met droge ogen, hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen. Zo werkt dit thuis natuurlijk ook. Als er echter te veel vocht in de lucht zit, hebben schimmels en bacteriën vrij spel om te groeien. Dit wil je ook niet inademen! Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit steeds tussen de 40 en 60 procent blijft. 

Temperatuur

Ook de temperatuur in huis draagt bij aan de kwaliteit van de lucht en uiteindelijk aan je gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat 18 graden Celsius een veilige en gezonde temperatuur is voor in je woning. Bij deze temperatuur bestaat er de minste kans op gezondheidsklachten en blijven de meeste mensen goed functioneren. Heb je echter jonge kinderen, heb je een chronische ziekte of ben je op leeftijd, dan kan het beter zijn om de temperatuur iets hoger in te zetten. Met de hogere energiekosten van de laatste tijd hebben veel mensen hun thermostaat flink wat lager gezet om kosten te besparen, maar kijk hier dus zeker mee uit! Een te lage temperatuur of een gebrek aan ventilatie kunnen voor ongezonde leefomstandigheden zorgen. 

Ventilatie

Een andere zeer belangrijke factor is ventilatie. Als je in huis niet voldoende ventileert, door bijvoorbeeld ramen op een kiertje te laten staan en af en toe alles goed door te luchten, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Er kunnen zich ophopingen vormen van ongezonde en vervuilende stoffen, waaronder schimmels en huisstofmijt. Ook koolmonoxidevergiftiging komt sneller voor in woningen die slecht worden geventileerd. Andere klachten die je kunt krijgen zijn benauwdheid, hoofdpijn, chronische verkoudheid, astma en vermoeidheid. Zorg er daarom ook voor dat ventilatieroosters niet verstopt raken, maar dat je deze regelmatig schoonmaakt. 

Stoffen in de lucht

Er zijn verschillende stoffen die, in hogere concentraties, voor behoorlijk wat gezondheidsproblemen en irritaties kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan pollen, huisstofmijt en andere allergenen. Ook blootstelling aan chemische stoffen, afkomstig van onder andere schoonmaakmiddelen of verf, kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Wat kun je direct zelf doen om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren?

Wil je direct veranderingen aanbrengen in huis, om te profiteren van een betere luchtkwaliteit? Geen probleem! Wij zetten graag een aantal mogelijke oplossingen voor je op een rij. 

Ventileren, ventileren, ventileren! Laat in iedere ruimte minimaal één raam op een kier open staan en zet één keer per dag de ramen tegen elkaar open om goed door te luchten. Maak je gebruik van een ventilatiesysteem, zorg er dan voor dat de roosters schoon blijven en niet verstopt raken. 

Geef je schoonmaakroutine een upgrade. Met een goede schoonmaakroutine en regelmatig bijhouden voorkom je dat stof, schimmels en huisstofmijt een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid. Probeer daarbij het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen te beperken, en kies wat vaker voor natuurlijke alternatieven als azijn en baking soda. 

Zorg er daarnaast voor dat ook andere schadelijke stoffen, zoals sigarettenrook, zo min mogelijk de kans krijgen om de luchtkwaliteit in huis te beïnvloeden. 

Zuiver de lucht zoveel mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld door speciale planten in huis te halen, zoals de goudpalm, de lepelplant of de blauwvaren. Wil je wat extra power? Dan kun je ook een luchtbevochtiger, luchtreiniger of combinatie-apparaat kopen. Met een dergelijke machine meet je de omstandigheden in een specifieke ruimte, en gaat het apparaat direct aan het werk om verbeteringen aan te brengen. Heb je een luchtreiniger of luchtbevochtiger, dan is het belangrijk dat je het apparaat goed onderhoudt en op tijd bent met het vervangen van de onderdelen als ze kapot of verzadigd zijn. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor filters.

Delen