Energie besparen bij het gebruiken van je magnetron

De magnetron is ideaal voor het opwarmen van je eten, onder andere omdat het apparaat alleen het voedsel opwarmt. Daardoor is het efficiënter om je magnetron te gebruiken dan bijvoorbeeld een elektrische oven. Krijg jij steeds meer oog voor duurzaamheid en zou je zo min mogelijk energie willen verbruiken? Dan zijn er ook met het gebruiken van je magnetron verschillende manieren waarop je kunt besparen. Wij geven je graag de belangrijkste tips. 

Ontdooi gerechten op een laag vermogen

Door je gerechten op een laag vermogen te verwarmen, verbruikt je magnetron een kleinere hoeveelheid energie. Het duurt dan wellicht iets langer totdat je voedsel compleet verwarmt is, maar dit maakt uiteindelijk minder verschil op je energierekening dan wanneer je het vermogen verlaagt.

Roer het gerecht regelmatig door

Als je bezig bent met verwarmen of ontdooien, is het verstandig om regelmatig in het gerecht te roeren. Zo geef je het voedsel de kans om gelijkmatiger te verwarmen en duurt het uiteindelijk minder lang voordat het eten klaar is om te nuttigen. 

Oude magnetron vervangen

Heb je een oude magnetron, en dan hebben we het écht over een oudje, dan is het sowieso verstandig om te kijken naar een nieuw exemplaar. Wist je dat het ingebouwde klokje goed is voor maar liefst 25 tot 40 procent van het jaarlijkse stroomverbruik? Om die reden wordt aangeraden om de stekker uit het stopcontact te trekken wanneer je je oude magnetron niet in gebruik hebt. Een stekkerdoos met schakelaar is hier ook een goede oplossing voor. 

Toe aan een nieuw exemplaar? Liever een combimagnetron dan een oven

Ga je je keuken nieuw inrichten of is je magnetron aan vervanging toe? Overweeg dan de aanschaf van een combimagnetron. Je koopt dan één apparaat in plaats van twee, wat een voordeel is bij het recyclen. Bovendien profiteer je dan nog steeds van alle voordelen die een magnetron je te bieden heeft. Uiteindelijk is een combimagnetron met heteluchtfunctie zuiniger dan een exemplaar zonder hetelucht, maar dit moet wel passen bij jouw persoonlijke behoeften. 

Je magnetron werkt met elektromagnetische straling, waardoor vochtdeeltjes gaan bewegen en warmte ontstaat. Dit maakt de magnetron niet alleen heel geschikt voor het opwarmen of ontdooien van gerechten, je kunt er je groenten of aardappelen ook prima in koken! Meer dan een lepeltje water is dan vaak niet nodig. Probeer het eens, en wie weet heb jij dan een extra manier te pakken om energie (en geld) te besparen in de keuken.