In het juiste licht

Natuurlijk verdient jouw interieur het om in de schijnwerpers te staan. Helaas komt verlichting vaak op de laatste plaats bij het indelen van een woning, terwijl dit juist de sfeer van je woning bepaalt. Lampen zijn echte sfeermakers en kunnen de uitstraling van je huis maken of breken. Of je nu een romantisch diner voor twee in petto hebt of gaat studeren tot in de late uurtjes, de perfecte lamp creëert een fijne atmosfeer en zorgt voor sfeervol of juist praktisch licht. Ben je op zoek naar goede verlichting voor in huis, en zie je door alle lampen het licht niet meer? Wij helpen je graag op weg! De verlichting in huis kun je grofweg indelen in vier verschillende soorten:

  Basisverlichting
Basisverlichting2 PartsNL Lampengids.jpgBasisverlichting is de algemene verlichting in je woning. Deze verlichting is functioneel en praktisch, het geeft je overzicht in de ruimte zodat je goed ziet wat je doet (zoals stofzuigen of koken). Het is belangrijk dat de verlichting goed verspreid wordt over de kamer, zodat de hele ruimte gelijkmatig van licht wordt voorzien. Algemene verlichting kun je goed creëren met hang- en plafondlampen.

  Sfeerverlichting
Sfeerverlichting5 PartsNL Lampengids.jpgSfeerverlichting is eigenlijk een aanvulling op je basisverlichting. De lampen vervullen geen functionele rol en zijn bedoeld om een fijne, warme sfeer te creëren in je interieur. Een romantisch diner onder een TL-buis draagt natuurlijk niet bij aan de juiste ambiance, en daar komt sfeerverlichting om de hoek kijken. Het zachte, warme decoratieve licht verlicht een klein deel van de kamer en is een snelle sfeermaker.

  Functionele verlichting
Functionele verlichting2 PartsNL Lampengids.jpgGoede verlichting is heel belangrijk als je druk aan het studeren bent of achter het fornuis staat. De juiste lamp geeft helder licht en ondersteunt je ogen. De fout die veel mensen maken is dat ze op werkplekken alleen basisverlichting gebruiken, terwijl je juist bij het lezen en werken felle, heldere verlichting nodig hebt. Dit bevordert de concentratie en zorgt ervoor dat je geen hoofdpijn krijgt. Denk dus goed na over de  verlichting van de functionele plekken in je interieur. Met een kleine bureaulamp of tafellamp naast de bank bespaar je jezelf bijvoorbeeld iedere avond die vermoeide ogen. Denk hierbij verder aan lichtbronnen als bouwlampen, zaklampen en leeslampen.

  Accentverlichting
Accentverlichting4 PartsNL Lampengids.pngZet je kunstwerken of andere decoratieve elementen in de spotlights met accentverlichting. Accentverlichting is gericht licht dat schijnt op een bepaald object in huis. Wil je bijvoorbeeld de aandacht vestigen op de boekenkast of een schilderij, dan kun je hier een spotje op richten. Ook in de tuin kan het een meerwaarde zijn, zo kun je bijvoorbeeld bomen, planten of beelden nog beter tot hun recht laten komen. Het grote voordeel van dit type verlichting is dat het meteen bijdraagt aan de sfeer in huis.

 Volgende artikel: Voor elke plek de juiste lamp