24 bespaartips voor wassen en drogen

 "Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in je wasmachine. Laat maar lekker draaien”. Was het allemaal maar zo eenvoudig, toch? De wasmachine en droger zijn grootverbruikers als het gaat om energie. PartsNL geeft je graag een aantal tips zodat je flink wat geld kunt besparen op wassen en drogen.

TIP 1 Triple-A-label

Schaf een energiezuinige wasmachine aan met een Triple-A-label. Deze machines hebben een laag energieverbruik, een laag waterverbruik en centrifugeren extra droog.

TIP 2 Gooi de trommel helemaal vol

Was met een volle trommel, zo bespaar je energie, water en kosten voor wasmiddel. Een halfvolle trommel betekent meer wasbeurten en dus meer energieverbuik. Wassen met een volle trommel levert een gezin met twee kinderen al snel zo’n €20 per jaar op.

24 bespaartips voor wassen en drogen

TIP 3 Omlaag die watertemperatuur

De makkelijkste manier om te besparen op het wassen van je kleren is de wasmachine instellen op een lagere temperatuur. Maak er een gewoonte van om zoveel mogelijk op 30 of 40 ˚C te wassen, ook dan wordt je wasgoed goed schoon. Alleen wanneer de was erg vuil is en er bacteriën verwijderd moeten worden, (zoals bij babywas en vaatdoekjes), is het verstandig om op een hogere temperatuur te wassen. Gemiddeld draait een huishouden zo'n vier wasjes per week, dit zijn 210 wasbeurten per jaar. Wassen op 40 ˚C in plaats van 60 ˚C bespaart zo'n 50% energie en zo'n 15 tot 20 euro per jaar. 

TIP 4 En als het kan nog lager

Er zijn tegenwoordig wasmachines met speciale programma’s voor wasjes met koud water (temperatuur leidingwater: 20 ˚C). Daarmee valt dus nóg meer energie te besparen! Ook zijn er wasmiddelen die geschikt zijn voor wassen op lagere temperaturen. Uit een test van de Consumentenbond met een speciaal koudwaterwasmiddel (Ariel Excel Gel) bleek dat het wasresultaat ietwat tegenviel. De gemiddelde waswerking op 40 ˚C met een gewoon wasmiddel kwam beter uit de test. Kanttekening hierbij is dat een programma op 40 ˚C ongeveer twee keer zo veel stroom kost als een koudwaterprogramma. Een wasje draaien op 90 ˚C is zes keer zo duur als een wasje op 15 ˚C en een was draaien op 60 ˚C kost bijna twee keer zoveel als een was op 40 ˚C.

Was je vaak op lage temperaturen, dan is het wel aan te raden om zo nu en dan een was op 60 ˚C of liever nog op 90 ˚C te draaien. Zo voorkom je dat er vetresten in de machine achterblijven waar bacteriën zich in kunnen nestelen, waardoor er – als deze loslaten – vlekken op het wasgoed kunnen ontstaan en je machine kan gaan ruiken.

TIP 5 Of anders een apparaat met hotfill

Was je toch vaak op hogere temperaturen? Overweeg dan een wasmachine te kopen met warmwateraansluiting (hotfill) of je wasmachine geschikt te maken voor hotfill. Hotfill-systemen kunnen zowel op de koudwater- als de warmwaterkraan aangesloten worden. Milieu Centraal heeft berekend dat een wasmachine met zo’n aansluiting tussen de 10 en 35% energie kan besparen (dit is €5 tot €20 per jaar aan energiekosten). Komt het warme water van een zonneboiler of warmtepomp, dan kan de besparing oplopen tot zo’n 40% vergeleken met een gewone wasmachine.

Let op: De kosten voor een wasmachine met hotfill kunnen nogal oplopen, je bent daarom lang niet altijd voordeliger uit.

TIP 6 Goed centrifugeren
Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. 

TIP 7 Laat ’m niet over de toeren draaien

Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren. Gemiddeld levert een hoger toerental een drogere was op, maar over het algemeen presteren machines met een toerental van 1200 of 1400 ook prima.

Let vooral op het energielabel voor het droogresultaat als je een wasmachine koopt, dit is belangrijker dan het toerental.

TIP 8 Let op de centrifugesnelheid

Laat je de was buiten drogen of in een kamer waar niet wordt gestookt? Bespaar dan energie door de centrifugesnelheid van je wasmachine te beperken. 

Doe je de was in de wasdroger? Centrifugeer dan zoveel mogelijk op de hoogste stand. Door de was goed te centrifugeren voordat die de droger in gaat, verbruikt de droger minder energie om de was droog te krijgen en is de droogtijd korter. Om eenzelfde hoeveelheid vocht uit het textiel te halen door verwarming heeft de droger drie keer zo veel energie nodig als een centrifuge.

TIP 9 Halve-ladingknop valt tegen

Op sommige wasmachines zit een ‘spaarknop’ of een beladingssensor, bedoeld voor een halfvolle trommel. De energiebesparing is echter niet de helft, maar een kwart. Je kunt de was dus beter opsparen en met een volle trommel wassen. 

TIP 10 Probeer het ecoprogramma uit24 bespaartips voor wassen en drogen2

Deze programma’s zijn doorgaans zo ontworpen dat ze hetzelfde resultaat zouden moeten behalen als een standaardprogramma, maar met minder energieverbruik. Een ecoprogramma wast vaak op een wat lagere temperatuur, maar het programma heeft een langere tijdsduur, waardoor het resultaat even goed zou moeten zijn.

TIP 11 Sla de voorwas over

Voorwassen in de wasmachine is meestal niet nodig, evenmin als wassen op 95 ˚C.

TIP 12 Liever katoen- dan synthetisch programma

Uit de tests van de Consumentenbond blijkt dat het synthetische programma dat sommige wasmachines kennen (ook wel Easy Care genoemd), meer water en energie verbruikt dan een vol beladen regulier katoenwasprogramma. Bovendien mag je met zo’n programma altijd minder was in de machine doen. Gebruik dus liever het katoenprogramma als het wasgoed dat toelaat.

TIP 13 De warmtepompdroger

 De wasdroger neemt al gauw zo’n 11% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden voor zijn rekening. Met een warmtepompdroger, die relatief zuinig is, bespaar je €30 per jaar.

TIP 14 Kies een zuinige droger

Kies bij aankoop voor een wasdroger die goed scoort op energiezuinigheid. Het energielabel helpt om drogers te vergelijken. Hierop staat hoeveel stroom ze nodig hebben. Ga in ieder geval voor een droogtrommel die minder dan 0,60 kWh per kg verbruikt (B-label). De zuinigste elektrische droger is de warmtepompdroger met een verbruik van 210 kWh per jaar (circa €45), tegenover een gemiddelde van 380 kWh (circa €85) voor gewone wasdrogers (bij 155 droogbeurten en een gemiddelde lading van 3,5 kg).

Een ander relatief energiezuinige wasdroger is een gasdroger. Deze gebruikt omgerekend van gas naar elektriciteit 140 kWh per jaar. Aangezien de gasdroger geen elektrisch apparaat is, heeft deze droger geen energielabel. 

Gasdrogers en warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar het grote verschil in energiegebruik zorgt ervoor dat je deze extra kosten gemakkelijk terugverdient. 

TIP 15 Denk ook aan je was- en drooggedrag

Selecteer een droger die qua capaciteit het beste past bij jouw was- en drooggedrag. Bedenk hoeveel kilo was je werkelijk per beurt wil drogen. Een passende capaciteit betekent vaak een droger met dezelfde inhoud als de wasmachine: al het wasgoed kan dan in één keer in de droger.

TIP 16 Gooi de droger vol

Een droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee droogbeurten met een halfvolle droger.

TIP 17 Hang je was uit

Is het goed weer, hang de was dan buiten op. Door een waslijn te gebruiken in plaats van een droger, kan een gezin €80 tot €110 per jaar aan elektriciteitskosten besparen.

TIP 18 Maak het pluizenfilter schoon

In het filter van de wasdroger hopen stof en pluisjes zich op. In combinatie met de hoge temperaturen van de wasdroger kan dit leiden tot brand. Maak daarom regelmatig het stoffilter van je wasdroger schoon. Eigenlijk dien je na elke droogbeurt het filter schoon te maken. Dit is beter voor de energieconsumptie. Als het pluis niet goed wordt gefilterd, komt het op de condensor te zitten. Hierdoor stijgt de energieconsumptie en neemt het risico op brand toe.

TIP 19 En ook de condensor

Het is belangrijk de condensor eens in de zoveel tijd schoon te maken. Volg hierbij altijd de handleiding van je apparaat. Normale condensdrogers geven aan dat dit eens in het kwartaal 24 bespaartips voor wassen en drogen3moet gebeuren. Warmtepompdrogers moeten vaker worden schoongemaakt. Doe je dit niet en zit de condensor vol met pluis, dan wordt de warmte die de condensor afgeeft niet optimaal gebruikt en zal de droger meer energie nodig hebben.

TIP 20 Programmagestuurd of tijdklok?

Bij een droger kun je kiezen tussen een tijdklok of elektronische programmering. De tijdklokdroger is goedkoper, maar de programmagestuurde drogers gaan efficiënter met energie om. Zie ook www.milieucentraal.nl.

TIP 21 Droog niet onnodig lang

Werkt je wasdroger met een tijdklok, kies dan voor een kort, energiezuinig droogprogramma. Zo voorkom je onnodig energieverbuik. ‘Kastdroog’ bijvoorbeeld kost meer energie dan ‘strijkdroog’.

TIP 22 Zet de droger echt uit

Zet de droger helemaal uit, dus ook alle lampjes, als je hem niet gebruikt.

TIP 23 Zet de droger in een warme ruimte

Zowel de afvoerdroger als de condensdroger gebruiken minder energie als ze in een warme ruimte staan. Het apparaat maakt dan gebruik van de warme lucht. Dit heeft alleen zin als de ruimte toch al warm is, het is niet de bedoeling dat je er extra voor moet stoken. 

TIP 24 Voorkom overbodig strijken

Strijken is niet alleen vervelend, het kost ook nog eens energie. Gelukkig hoef je minder te strijken dan je wellicht denkt. Als je het wasgoed goed en strak opvouwt, hoef je de meeste was niet te strijken. Gekreukte kleding kun je in een vochtige, warme ruimte (bijvoorbeeld de badkamer) uithangen. Door de damp verdwijnen de kreukels grotendeels. Niet te droog laten centrifugeren helpt ook, want dat geeft minder kreuk.

Bron: Consumentenbond.< Terug