Karcher Tuin accessoires Adviescentrum

Filter 31 resultaten

Hoe werkt een verticuteermachine?

Wat is een verticuteermachine en hoe gebruik je zo’n apparaat? Het is belangrijk om te weten wat de verticuteermachine werking is voordat je er één aanschaft of in gebruik neemt. Natuurlijk leggen wij je graag uit wat je van dit apparaat kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. 

Wat is verticuteren en wat doet een verticuteermachine precies? Het woord ‘verticuteren’ is afkomstig van de Engelse term ‘vertical cut’. Bij verticuteren haal je eigenlijk de viltlaag en het mos weg die langzamerhand in het gazon groeien, door verticaal in te snijden op de gazonbodem. Hierdoor zorg je ervoor dat de verstikkende viltlaag verdwijnt en dat het gras weer toegang heeft tot frisse lucht, vocht, voedingsstoffen en zonlicht. Je geeft het gazon als het ware een boost. Let op: voor het verticuteren gebruik je eigenlijk alleen een machine als je een flinke tuin hebt. Heb je een relatief klein gazon, dan volstaat het vaak ook om een verticuteerhark te gebruiken. 

Wanneer verticuteermachine gebruiken?

De verticuteermachine gebruik je beter niet op jong gras of graszoden die net gelegd zijn. Meestal wordt aangehouden om drie jaar te wachten voordat je dit voor het eerst doet, omdat de wortels van jong gras nog niet sterk genoeg zijn. Verder is het goed om te weten dat er jaarlijks twee periodes zijn (rond maart/april/mei en rond september/oktober) waarin het gras een enorme groei doormaakt. Dit zijn vanzelfsprekend ook de beste seizoenen om je verticuteermachine in te zetten. Gras groeit niet wanneer de bodemtemperatuur minder dan 10 graden Celsius is, dit kun je aanhouden als maatstaf. Om uitdrogen van het gras te voorkomen, kun je het beste niet verticuteren op de heetste momenten van de dag. 

Hoe vaak verticuteren? 

Ontstaat er al snel een behoorlijke (bijvoorbeeld 2 cm) viltlaag op je gazon, dan is het verstandig om ieder jaar en misschien zelfs twee keer per jaar te verticuteren. Is de viltlaag niet hoger dan 1 cm, dan volstaat het ook om er langer tussen te laten zitten, zoals één tot twee jaar. Als je de resten van de viltlaag na het maaien laat liggen, loop je het risico dat de groei van een nieuwe laag bevorderd wordt. 

Hoe diep moet je verticuteren? 

De meningen over hoe diep je moet verticuteren zijn hier en daar wat verdeeld. Het is verstandig om in eerste instantie de instructies vanuit de fabrikant aan te houden. Is deze informatie niet beschikbaar, dan kun je het volgende aanhouden: de diepte voor het verticuteren hangt voornamelijk af van hoe dik de aanwezige viltlaag is. Het is verstandig om de messen niet direct te diep in te stellen: je kunt altijd nog wat diepte toevoegen als dat nodig is. Begin bijvoorbeeld op 1-5 millimeter, breid dat eventueel een tweede keer uit naar 5-10 mm. Over het algemeen wordt het afgeraden om dieper te verticuteren dan 1-2 cm, omdat je dan mogelijk het gras beschadigt. 

Nu we de belangrijkste vragen hebben beantwoord, is het tijd om het stappenplan door te nemen. 

Stap 1: bereid je gazon voor

Door gazonkalk te strooien in het voorjaar, hou je de zuurtegraad van de bodem op het ideale niveau. Dit komt de groei van gezond gras ten goede. Heb je veel mos in het gazon, dan kun je een aantal weken vóór het verticuteren een speciaal anti-mos middel aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat het verticuteren soepeler en sneller verloopt. Maai het gras vóórdat je gaat verticuteren goed kort, haal het gemaaide gras weg en zorg ervoor dat je gazon enigszins vochtig is als je aan de slag gaat. Kies bijvoorbeeld een moment in de ochtend, als het gras nog wat nat is, of maak het zelf wat vochtig. 

Stap 2: stel de messen in en begin

Hierboven hadden we het al even over het instellen van de messen op de juiste werkdiepte. Welke diepte je kiest, hangt af van hoe dik de viltlaag op dit moment is. Dan kun je de verticuteermachine aan het werk zetten. Je maakt hierbij steeds lange banen, in de lengterichting van het gazon. Nadat je het gazon in één richting hebt geverticuteerd, hark je alle resten van mos en gras weg en ga je vervolgens met de verticuteermachine in de breedte. Als het nodig is, kun je de messen op dit moment iets dieper instellen. 

Is het niet voldoende om op deze manier twee keer te verticuteren, dan kun je ervoor kiezen om nog een derde keer over het gebied te gaan waarbij je de messen nog heel iets dieper instelt. Dit is echter meestal niet nodig. 

Sommige verticuteermachines hebben een opvangbak. Hierbij hoef je al het mos en gras dat je hebt losgemaakt niet zelf weg te harken en te verzamelen. 

Stap 3: nazorg

Hele gazon bijgewerkt? Dan verwijder je alles wat je hebt losgemaakt. Op dat moment ziet je gazon er misschien nogal kaal uit. Dit is het moment om opnieuw gras te zaaien, met name op de kale plekken. Dit stamp je goed aan. Vervolgens voorzie je het gazon van de juiste bemesting en maak je het gras vochtig, zodat je de optimale omstandigheden creëert voor het gezonde, nieuwe gras. 

Is jouw verticuteermachine kapot of heeft één van de onderdelen zijn beste tijd gehad? Bekijk dan ons assortiment voor vervangende onderdelen en accessoires.