Google, Amazon en Apple ontwikkelen nieuwe smart home standaard

Amazon, Apple, Google en de Zigbee Alliance hebben onlangs een nieuwe werkgroep aangekondigd die van plan is een nieuwe, royaltyvrije connectiviteitsstandaard te ontwikkelen. Het doel van het Connected Home over IP-project is om de compatibiliteit tussen de verschillende smart home producten (en productlijnen) te vergroten, met beveiliging als uitgangspunt. Smart home apparaten en verbindingen moeten veilig en betrouwbaar zijn, bovendien moet de eindgebruiker de smart home producten naadloos kunnen toepassen. Er is hierbij gekozen voor Zigbee, vanwege de universele 2.4Ghz frequentie.

Verschillende andere Zigbee Alliance bestuurslidbedrijven stappen ook aan boord, waaronder IKEA, Legrand, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify (voorheen Philips Lighting), Silicon Labs en Somfy. Alle fabrikanten van apparaten worden uitgenodigd deel te nemen aan deze samenwerking.

Reden voor het vormen van deze werkgroep is de toename van Chinese invloed op de smart home markt. Zowel smart home apparaten als huishoudelijke apparaten van een groeiende hoeveelheid fabrikanten worden door het Chinese Tuya ‘smart’ gemaakt via wifi. Normaal duurt het jaren om een nieuwe connectiviteitsstandaard te ontwikkelen. Omdat de nieuwe standaard echter is gebaseerd op een bestaand protocol en de reeds aanwezige kennis van de grote Amerikaanse partijen, kunnen fabrikanten en consumenten sneller profiteren van deze ontwikkeling.

PartsNL biedt momenteel Calex lampen die op basis van Tuya werken. Ook KlikAanKlikUit, een merk dat ruim vertegenwoordigd is in onze webshop, heeft aangekondigd te gaan werken met Tuya. Daarnaast hebben wij een groot aantal Zigbee producten opgenomen in ons assortiment, waaronder lampen en Zigbee ledstrips.

Delen