Atag KS3178BUU/A05 KS3178B (V1112) KOEL/VRIESKAST 27523005 onderdelen Kookapparatuur Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Hoe maak je een barbecue schoon?

Na een gezellige zomeravond met de barbecue is er één klus die vaak wordt uitgesteld: schoonmaken. Toch is het slim om je barbecue direct te reinigen. Zo voorkom je aangekoekte resten, nare geurtjes en een hoop werk voor de volgende keer. Met de juiste aanpak is het schoonmaken van je barbecue zo gebeurd. Maar, hoe maak je een barbecue schoon en waar hou je rekening mee? Dat vertellen we je natuurlijk graag.

Hoe krijg je een barbecue schoon? Voorkom aanbranden

Wil je de barbecue zo goed mogelijk schoon houden, dan begint dat natuurlijk al voordat je gaat grillen. Door het rooster vooraf in te smeren met wat olijf- of zonnebloemolie, voorkom je dat vlees of groente vastplakt en aanbrandt. Ben je het insmeren vergeten? Wrijf dan tijdens het grillen met een gehalveerde citroen over het rooster. Zo maak je het oppervlak vetvrij en blijft de smaak van je eten behouden.

Hoe barbecue rooster reinigen?

Hoe reinig je een barbecue rooster? Je kunt dit het beste doen als het rooster nog een beetje warm is, vlak na het barbecueën. De manier van reinigen hangt af van het materiaal:

  • RVS-rooster: gebruik een staalborstel en eventueel een reiniger of ontvetter. Smeer het rooster na afloop licht in met olie om roest te voorkomen.
  • Emaille rooster: gebruik géén staalborstel of schuurspons. Kies voor een zachte doek of spons met een mild schoonmaakmiddel.
  • Gietijzeren rooster: maak schoon met heet water en een borstel. Droog het goed af en leg het rooster kort (ongeveer twee minuten) in een oven op een temperatuur van 150°C. Smeer daarna in met een beetje plantaardige olie.

Buitenkant van de barbecue schoonmaken

De behuizing van de barbecue verdient natuurlijk ook aandacht. Reinig de buitenkant met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Wil je je barbecue langer mooi houden? Doe er na gebruik dan een beschermhoes over, zodat het apparaat beter bestand is tegen regen, stof en zonlicht.

Extra tips voor het reinigen van je barbecue

Heb je een houtskoolbarbecue? Verwijder as en etensresten dan na elk gebruik. Maak de kuip schoon met warm water en afwasmiddel. Om hardnekkige resten te verwijderen kun je een beetje staalwol gebruiken.

Bij een gasbarbecue of elektrisch model is het advies om grove resten te verwijderen, het deksel te sluiten en het apparaat vervolgens een kwartier op de hoogste stand aan te zetten. De overgebleven restjes zullen dan verbranden en zijn eenvoudig weg te vegen. Haal in ieder geval altijd de stekker uit het stopcontact voordat je het apparaat met water schoonmaakt.

Met deze adviezen maak je je barbecue in een handomdraai schoon en zorg je ervoor dat het apparaat zo lang mogelijk meegaat.