Carrier Koelkast onderdelen Adviescentrum

Filter 7 resultaten

Hoe ontdooi je een vriezer?

De vriezer ontdooien doe je niet alleen om het gebruiksgemak van het apparaat te verhogen, je voorkomt er ook mee dat de energiekosten behoorlijk de pan uit rijzen. Een ijslaag van 2 mm dik kan namelijk al zorgen voor een stijging van het verbruik van maar liefst 10 procent. Je kunt je voorstellen hoe hoog de kosten worden als je vriezer vol ijs zit. Heb je een no frost vriezer, die tegenwoordig steeds populairder wordt, dan hoef je het apparaat helemaal niet te ontdooien. In alle andere gevallen zul je deze handeling toch in je routine moeten opnemen.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien? Een gewone vriezer moet gemiddeld eens in de twee maanden worden ontdooid. Voor een low frost vriezer geldt dat je dit ongeveer twee keer in het jaar doet. In de handleiding van je vriezer staat meestal wel vermeld hoe je jouw specifieke vriezer moet ontdooien, maar wij leggen je natuurlijk ook graag uit wat in het algemeen de stappen zijn die je moet volgen.

Snel vriezer ontdooien

Wil je de vriezer snel ontdooien? Dan zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om het ijs uit de vriezer te verwijderen. 

  • Ontdooien met een speciale spray, die je gelijkmatig op het ijs sprayt. Dit moet even inwerken, daarna kun je het eventueel herhalen. Grote stukken ijs maak je gemakkelijk los met een spatel of krabber (geen voorwerp van ijzer). 
  • Spuit heet water op de dikke laag ijs, totdat de vriezer ontdooid is.
  • Gebruik een ventilator of een föhn om op het ijs te gebruiken tot het gesmolten is. Houd hierbij uiteraard de deur open. 
  • Zet een pan met kokend water in de vriezer, met een doek onder de pan om beschadiging te voorkomen. Doe nu de deur van de vriezer dicht en wacht een kwartier. Dit kun je nog één of meerdere keren herhalen, totdat de vriezer in zijn geheel ontdooid is.

Diepvries grondig ontdooien

Ga je voor ‘het echte werk’ en heb je er de tijd en gelegenheid voor, dan is het verstandig om de vriezer helemaal uit te zetten als je deze ontdooit. Het ijs uit de vriezer verwijderen is dan veel gemakkelijker: je wacht simpelweg tot het ijs gesmolten is. Bij de vriezer ontdooien: deur open of dicht? Het beste is om de deur gewoon open te laten staan, zodat de temperatuur zo snel mogelijk oploopt. Wil je het proces wat versnellen, dan kun je zoals hierboven genoemd een pan met kokend water in de vriezer zetten. In dat geval sluit je de deur wel, voor ongeveer een kwartier. Het gesmolten ijs kun je opvangen met een lekbak, bij sommige vriezers kan het water weglopen via een pijp of slang. Houd in deze fase zeker een handdoek bij de hand voor eventueel overtollig water, zodat je de vloer niet beschadigt. (De handdoek is eveneens handig als je het vriesvak in een koelkast wil ontdooien.)

Zodra al het ijs is gesmolten en het water uit het apparaat is, maak je de vriezer van binnen goed schoon. Dit doe je met warm water en een milde reiniger of een beetje soda. Vervolgens droog je de vriezer goed af met een theedoek. Het is belangrijk dat er geen vocht achterblijft, omdat dit gelijk weer in een laagje ijs verandert. Daarna is het apparaat weer klaar voor gebruik. Houd er rekening mee dat als je producten uit de vriezer hebt gehaald om het apparaat schoon te maken, je deze niet meer kunt terugplaatsen als ze eenmaal ontdooid zijn.