Hitachi Doe-het-zelf Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Hoe werkt een freesmachine?

Wat is een freesmachine en hoe werkt dit gereedschap? Een freesmachine is een apparaat dat je gebruikt om metaal, hout, kunststof en andere materialen te bewerken. Een roterende snijbeweging zorgt ervoor dat je stukjes van het materiaal kunt verwijderen. 

Wat kun je met een freesmachine?

Welk effect je precies bereikt met de freesmachine, hangt af van de variant die je hebt. Freesmachines zijn namelijk leverbaar in verschillende uitvoeringen. Zo is er bijvoorbeeld de bovenfrees, die doorgaans wordt gezien als een veelzijdige freesmachine die je voor vrijwel al het freeswerk kunt inzetten. Daarnaast heb je ook de kantenfrees (of een speciale metaal kantenfrees), die je gebruikt voor de kanten. Met een dominofrees realiseer je snel een stevige verbinding tussen twee stukken hout. Tot slot bestaat er ook nog de lamellenfrees. Deze zet je in om houtverbindingen te maken, met behulp van zogenoemde lamello’s. Stel, je wil een boekenkast of een eettafel maken, dan doe je dit door losse planken met elkaar te verbinden. Met een lamellenfrees maak je dan vormen/sleuven in het hout, waar je de lamellen in schuift. Dankzij lijm blijft dit goed zitten. Vervolgens schuif je de sleuven op de lamello’s en profiteer je van een solide verbinding. 

Wat doet een freesmachine precies?

We leggen je graag stap voor stap uit wat een freesmachine doet als je deze gebruikt. Houd er wel rekening mee dat dit stappenplan per soort freesmachine nog iets anders kan zijn. Het is dus verstandig om de gebruiksaanwijzing van je apparaat goed na te lezen, zodat je precies weet wat de stappen zijn die jij met jouw machine moet volgen om tot het beste resultaat te komen. Hieronder een algemeen stappenplan dat in de meeste gevallen een goede basis geeft. 

  • Eerst zet je het werkstuk vast zodat je ermee aan de slag kan. Het materiaal dat moet worden bewerkt, bevestig je stevig op het werkvlak van de freesmachine met behulp van klemmen of een bankschroef. Hierdoor blijft het werkstuk stabiel tijdens het freesproces.
  • Het gereedschap kiezen: Freesmachines gebruiken verschillende soorten snijgereedschappen, zoals frezen met verschillende vormen en afmetingen. Je kiest het juiste gereedschap op basis van het materiaal dat je gaat bewerken en het eindresultaat waar je naar op zoek bent.
  • Voordat je begint met frezen, moet je verschillende instellingen nalopen. De snelheid van de frees, de diepte van de snede en de voedingssnelheid zijn bijvoorbeeld belangrijk. Ook bij deze instellingen geldt dat je keuzes afhankelijk zijn van het materiaal en het beoogde resultaat. 
  • Het frezen houdt eigenlijk in dat het snijgereedschap gaat draaien, terwijl het geleidelijk naar het werkstuk beweegt. Er wordt dan steeds meer materiaal verwijderd en uiteindelijk leidt dit tot de gewenste vorm. Tijdens het bedienen van de frees zorg je ervoor dat de snijdiepte en de snelheid hetzelfde blijven voor een gelijkmatig resultaat.
  • Het freesproces brengt veel wrijving en warmte met zich mee, vooral als je metaal bewerkt. Om het gereedschap en het werkstuk koel te houden, wordt er vaak koelvloeistof of smeermiddel toegevoegd. Zorg ervoor dat je het juiste middel kiest en dat je dit op het goede moment gebruikt.
  • Ben je klaar met frezen, dan controleer je het werkstuk om te zien of het resultaat naar wens is. Eventueel kun je je werkstuk na deze stap nog polijsten of schuren. 

Is je freesmachine niet helemaal meer in orde en is een kapot onderdeel daar de oorzaak van? Dan kun je bij PartsNL natuurlijk terecht voor vervangende onderdelen en accessoires.