Dimplex 47/0335/02 ZKW30-240N Doe-het-zelf Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Hoe werkt een verstekzaag?

Bij het zagen in verstek, verbind je twee onderdelen met elkaar onder een hoek. Wanneer je dit op de juiste manier doet (het vereist veel precisie), passen de onderdelen perfect in elkaar en heb je niet alleen een stabiele constructie, maar ook een constructie die er aantrekkelijk uitziet. Om deze fraaie verbinding te realiseren, werk je met een verstekzaag of afkortzaag. Wat is een verstekzaag en hoe werk je hiermee? Hierover informeren we je graag. 

Wat kan je met een verstekzaag?

In verstek zagen is in bepaalde gevallen een must, omdat je anders niet de gewenste resultaten behaalt op het gebied van ruimte, uitstraling of stabiliteit. Ga je een vloer leggen, dan zaag je bijvoorbeeld de plinten in verstek zodat ze precies passen bij de afmetingen van je muur. Je gebruikt de verstekzaag ook voor het op maat maken van tegels of meubilair, of bij het aanbrengen van decoratie op het plafond. Het is goed om te weten dat een verstekzaag altijd een afkortzaag is, maar een afkortzaag niet altijd een verstekzaag. Soms worden beide termen gebruikt voor hetzelfde apparaat, maar er kan dus absoluut verschil in zitten. 

Hoe bereken je de verstekhoek?

Als je te maken hebt met twee onderdelen die helemaal hetzelfde zijn, pak je als verstekhoek de helft van de hoek die je voor ogen hebt. Dus, als je deze in een hoek van 90 graden wil plaatsen, kies je bij beide onderdelen een verstekhoek van 45°. Een ander verhaal is het wanneer de delen verschillende breedtes hebben. Dan spreken we niet van verstek, maar van ‘vals verstek’. Je verdeelt hierbij een hoek van 90 graden bijvoorbeeld in een hoek van 48° en een hoek van 42°. Welke afmetingen precies nodig zijn, hangt dan af van jouw specifieke situatie en wensen. Je kunt hier soms ook een winkelhaak voor gebruiken. 

Tips bij het gebruik van je verstekzaag

Het beste is natuurlijk om de gebruiksaanwijzing van je verstekzaag of afkortzaag goed door te nemen als je met het apparaat aan de slag gaat. Niet iedere zaag is 100 procent hetzelfde, waardoor je soms net even een andere handeling moet uitvoeren of waarbij de knop op een andere plek zit. Natuurlijk is er wel een vrij algemeen stappenplan dat je kunt bekijken wanneer je de handleiding van jouw verstekzaag niet bij de hand hebt. 

  • Je haalt bijvoorbeeld altijd eerst de stekker uit het stopcontact voor je de hoeken instelt en het werkstuk op zijn plek zet. Het apparaat moet goed worden vastgeklemd of vastgeschroefd aan het werkoppervlak, zodat je zeker weet dat er niets wegschiet tijdens het zagen. Je kunt in een aantal gevallen een stofzuiger aansluiten op je zaag, zodat je zaagsel en stof direct opvangt.
  • Het is belangrijk dat je het object waar je mee gaat werken, goed tegen de geleider aan klemt. Daarna stel je de verstekhoeken in afschuinhoeken in. Hoe je dit doet, lees je in de gebruiksaanwijzing van je verstekzaag. Het is verstandig om deze goed te bekijken, omdat je in de handleiding bijvoorbeeld ziet welke knop je moet gebruiken om de vergrendeling los te draaien. 
  • Als je klaar bent met het instellen van de verstekzaag, doe je de stekker in het apparaat, druk je de schakelaar én de veiligheidshendel in en begeleid je de zaag vervolgens naar beneden richting het object. Het zaagblad moet altijd gericht zijn op het stuk van het object dat je straks niet meer nodig hebt. 

Wil je met je afkortzaag/verstekzaag aan de slag maar zijn de onderdelen niet allemaal meer in orde? Heb je bijvoorbeeld een nieuwe beschermkap, schakelaar of koolborstel nodig? Dan vind je dit soort onderdelen natuurlijk in de online webwinkel van PartsNL.