Corbero Doe-het-zelf Adviescentrum

Filter 3 resultaten

Waar gebruik je een haakse slijper voor?

Wat is een haakse slijper en waar gebruik je dit handige apparaat voor? Dat leggen we graag aan je uit! Een haakse slijper, die ook wel slijptol wordt genoemd, is een krachtig apparaat dat je gebruikt om bijvoorbeeld steen, metaal of beton te bewerken. De naam ‘haakse slijper’ heeft te maken met de positie van de slijpschijf: die staat haaks op het motorgedeelte. Voor zowel professionele gebruikers als doe-het-zelvers zijn er verschillende varianten van de haakse slijper op de markt gebracht. Welke versie jij kiest, hangt uiteraard af van het einddoel en je specifieke wensen. 

Wat kun je slijpen met een haakse slijper?

Met de slijptol of haakse slijper bewerk je eenvoudig objecten van steen, hout of metaal. Je kunt ze gebruiken om te slijpen en/of te zagen, maar je kunt ze ook gebruiken om bramen en roest van metalen objecten te verwijderen en zo het oppervlak te polijsten. Of je nu je tegels op maat maakt, een regenpijp doorzaagt of een dakgoot passend maakt: de haakse slijper is onmisbaar bij dit soort klussen in en rond het huis. 

Waar hou je rekening mee voordat je begint?

Heb je nog geen haakse slijper aangeschaft of wil je gewoon zeker weten dat je de juiste voorbereidingen treft? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden: 

Het gewicht

Hoe lichter de haakse slijper, hoe eenvoudiger het is om deze te bedienen. Dat wil echter niet zeggen dat een lichtere variant altijd de meest logische keuze is: als je iets slijpt op de grond, kan een zwaardere versie juist weer handiger zijn. 

Netstroom of accu

Een haakse slijper die beschikt over een accu, is gunstiger voor de wendbaarheid. Je wordt tenslotte niet beperkt door de lengte van een snoer. Het bijkomende nadeel is wel dat de accu op den duur leeg raakt en opgeladen moet worden. Bovendien gaat een accu niet eindeloos mee: hoe vaker je deze oplaadt, hoe meer deze uiteindelijk aan opslagcapaciteit verliest. Kies je voor een haakse slijper op netstroom, dan moet je voorzichtig omgaan met het snoer en heb je iets minder bewegingsvrijheid. 

Welke slijpschijf kies je?

Er zijn verschillende schijven die je kunt gebruiken om te slijpen. Elke schijf heeft zijn eigen diameter, die de maximale slijpdiepte bepaalt. Heb je bijvoorbeeld een schijf met een diameter tot 125 mm, dan gebruik je die bijvoorbeeld voor de wat kleinere klussen. Je hebt vanzelfsprekend een schijf met een grotere diameter nodig als je dikkere materialen moet slijpen. 

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je niet iedere schijf voor iedere klus kunt gebruiken. Er zijn verschillende soorten schijven, die je elk op een ander moment inzet. De meest bekende zijn: 

  • Doorslijpschijf: deze gebruik je als je metalen balken, platen of buizen door wil slijpen.
  • Afbraamschijf: hiermee verwijder je oneffenheden, meestal van metaal.
  • Diamantschijf: deze schijf is uitermate geschikt voor diverse materialen, maar wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor tegels of harde steensoorten.
  • Lamellenschijf: deze gebruik je om te polijsten en om oneffenheden te verwijderen van diverse materialen. Je kunt het effect van dit type schijf vergelijken met dat van fijn schuurpapier, maar dan op metaal. 

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van andere accessoires en opzetstukken, waaronder een komstaalborstel. Hiermee kun je bepaalde objecten snel ontroesten/schoonmaken, waarbij verfresten en aanslag in een handomdraai worden verwijderd en het object gepolijst wordt. 

Op de slijpschijf die je kiest staat een toerental. Dit getal moet overeenkomen met het toerental op de machine zelf, zodat de schijf niet kan losschieten en er vervolgens een gevaarlijke situatie ontstaat. Gebruik de gekozen schijf altijd voor het juiste doel: een doorslijpschijf kan bijvoorbeeld echt niet worden ingezet als afbraamschijf!

Hoe werkt een haakse slijper?

Voor je met de haakse slijper aan de slag gaat, moet je natuurlijk de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Gebruik passende gehoorbescherming, scherm je armen/handen en benen/voeten goed af en kies voor een masker om te voorkomen dat je stukjes rondslingerend puin in je gezicht krijgt. 

De volgende stappen zijn speciaal bedoeld voor als je de haakse slijper gaat inzetten om metaal door te slijpen. 

  • Zorg ervoor dat de gekozen schijf goed en stevig bevestigd is. 
  • Span het object dat je gaat bewerken stevig in of klem het goed vast, afhankelijk van de constructie.
  • Kies de juiste positie: je moet heel iets schuin staan ten opzichte van het object. De vonken zullen naar achteren vliegen, het is goed om hier rekening mee te houden.
  • Oefen tijdens het slijpen niet te veel druk uit op het apparaat en maak een zogenaamde oscillerende beweging. Je hoeft nauwelijks kracht te zetten om het gewenste effect te bereiken. 

Voor schuren of slijpen hou je de haakse slijper in een hoek van 5 tot 10 graden ten opzichte van het object. Ook hierbij hoef je slechts minimale druk uit te oefenen, het werk wordt al gedaan door je apparaat. Houd de haakse slijper wel steeds in beweging, om een beter resultaat te krijgen. 

Ben je klaar met het apparaat, zorg er dan voor dat de schijf helemaal tot stilstand is gekomen voordat je de haakse slijper ergens neerlegt of neerzet.