Doe-het-zelf Adviescentrum

Filter 939 resultaten

Welke boormachine heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten boormachines, die elk hun eigen specifieke kenmerken en voor- en nadelen hebben. Maar hoeveel soorten boormachines zijn er en hoe weet je welke je nodig hebt? Wij bespreken de belangrijkste varianten en zetten de eigenschappen van deze boormachines voor je op een rij. 

Welke boormachine moet ik gebruiken? Dit zijn de verschillende boormachine types

Het is natuurlijk heel belangrijk dat je de juiste boormachine gebruikt voor een bepaalde klus. Doe je dat niet, dan riskeer je misschien dat je het materiaal óf je apparaat beschadigt, of dat er een onveilige situatie ontstaat. Van de boormachine zijn verschillende soorten verkrijgbaar, met elk hun eigen kracht: 

Klopboormachine

De klopboormachine is voorzien van een soort hamerbeweging, die het apparaat uitermate geschikt maken voor boren in bijvoorbeeld beton. De draaiende beweging zorgt er vervolgens voor dat het materiaal wordt afgevoerd. Een klopboormachine heeft eigenlijk altijd hetzelfde vermogen en kan een hoog toerental bereiken. Je kunt dit type boormachine eigenlijk in vrijwel alle ‘normale’ situaties gebruiken. 

Schroefboormachine

De schroefboormachine heeft veel weg van de klopboormachine, maar is net iets minder krachtig en heeft uiteraard niet de ‘klopfunctie’. De accu schroefboormachine is eigenlijk standaard aanwezig in de gereedschapskist van die hobbyklusser en professional. Dit veelzijdige apparaat gebruik je voor veel verschillende klussen in huis, waaronder het in elkaar zetten van meubilair of het ophangen van muurdecoratie. Je wisselt gemakkelijk af tussen schroeven en boren. 

Kolomboormachine en tafelboormachine

De tafelboormachine plaats je meestal op een werkbank of een tafel. Deze is gemonteerd aan een kolom, en het object dat je wil bewerken ligt op de spantafel. Het fijne aan dit type boormachine is dat je er heel recht mee kunt boren, omdat je het werkstuk goed vastklemt. Met een tafelboormachine kun je bijvoorbeeld gaten boren om vervolgens pennen te plaatsen, of maak je schroefdraadgaten voor bouten. De kolomboormachine gebruik je doorgaans voor grotere werkstukken, en is heel geschikt voor precies boorwerk in hout en metaal. Deze lijkt op de tafelboormachine, maar is een slag groter en deze variant staat op de grond. 

Boorhamer

De boorhamer zal je go-to apparaat zijn als je in beton wil boren of beitelen. Net als bij de klopboormachine is er ook hier sprake van een hamerfunctie, waarbij de boor naar voren en naar achteren beweegt. De hamerfunctie van de boorhamer is echter veel sterker dan die van de klopboormachine. De boorhamer heeft een zogenoemde SDS boorkop, waarin je het boortje niet vastdraait maar vastklikt. Hierdoor blijft de boor extra goed zitten. Omdat dit type boor heel veel kracht heeft, kun je dit apparaat beter niet gebruiken voor het boren in zachtere materialen. Naast de standaard boorhamer zijn er ook de zware boorhamer (dit extra zware model kan alleen verticaal worden gebruikt) en een snoerloze variant. De snoerloze boorhamer heeft over het algemeen minder vermogen en een lager toerental. 

Heb je één van deze krachtpatsers thuis, maar heb je er een nieuw onderdeel voor nodig? Dan slaag je vast en zeker in de webwinkel van PartsNL.