Doe-het-zelf Adviescentrum

Filter 939 resultaten

Hoe werkt een schaafmachine?

De schaafmachine is de ideale tool voor iedereen die graag zelf aan de slag gaat met het maken van houten meubilair of het installeren van kozijnen en/of deuren. Dit stuk gereedschap stelt je in staat om heel dunne laagjes van het hout af te schaven, waardoor je bijvoorbeeld een klemmende lade of een iets te brede deur beter kunt laten passen. Hou je van precisie en nauwkeurigheid, en ben je graag hobbymatig of professioneel bezig met houtbewerking, dan heb je ongetwijfeld een schaafmachine (nodig) in jouw collectie. Maar hoe werkt een schaafmachine precies en hoe gebruik je dit apparaat? Dat leggen we graag aan je uit. 

Wat is een schaafmachine?

Een schaafmachine is een elektrisch apparaat waarmee je heel dunne laagjes hout afschaaft. Het apparaat bestaat uit een schaafhuis met daarin een elektromotor. Deze motor drijft een wals met schaafmessen aan. Die messen komen in beweging als je op de knop drukt, en beginnen dan dunne plakjes hout af te schaven. Dit doe je net zo lang tot je tevreden bent over het eindresultaat. Je hoeft over het algemeen nooit een grote druk op het apparaat uit te oefenen om de juiste resultaten te krijgen. Je stelt van tevoren bovendien de juiste diepte in, zodat je nooit in één keer te veel hout verwijdert. 

Hoe gebruik je een schaafmachine?

Het is belangrijk om van tevoren de messen te checken, en na te gaan of ze scherp genoeg zijn om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Vergeet bovendien niet om een veiligheidsbril en eventueel ook gehoorbescherming te dragen als je met de schaafmachine aan de slag gaat. 

Klem het object dat je gaat bewerken goed vast, zodat het niet kan verschuiven. Zorg er daarnaast voor dat je eventuele spijkers en andere elementen verwijdert, om zo veilig mogelijk te werk te gaan. Als je de diepte correct hebt ingesteld, dan begin je bij het schaven altijd aan het uiteinde van het hout. Je beweegt de machine geleidelijk verder naar voren, mee met de richting van de vezels, en je zet steeds dezelfde hoeveelheid kracht op het apparaat. Als je te veel druk uitoefent tijdens het schaven, kun je het hout gemakkelijk beschadigen. Het is eenvoudiger om nog een laagje van het hout weg te moeten schaven dan er weer iets aan te plakken, je kunt dus beter zorgvuldig te werk gaan. Je kunt vervolgens net zo lang doorgaan met schaven tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.