Geniet deze feestmaand van heerlijke zelfgebakken vanillekipferl

Het aftellen naar kerst is weer begonnen!

De tijd van gezellige lange avonden, waar we bij kaarslicht genieten van een goed glas wijn, samen met de kinderen een spelletje doen en geheel in stijl iedere avond een vakje openen van de traditionele adventskalender. De decembermaand is ook de tijd waarin heerlijke geuren als kaneel, vanille, warme chocolademelk, koekjes en taarten je bij thuiskomst vrolijk begroeten en je omarmen als een zachte warme deken. Maar is je oven ook goed voorbereid op deze fijne bakperiode? PartsNL geeft je enkele tips en een koekjesrecept voor een ovenheerlijke kerst.

Houd je oven in perfecte staat
Maak de oven en bijbehorende bakbenodigdheden regelmatig schoon om niet alleen aangekoekte etensresten, maar ook defecten te voorkomen. Het is immers de ergste nachtmerrie van iedere kerstkok: je hebt uitgebreid staan zwoegen op een feestmaal, de familie kan elk moment voor de deur staan en plotseling wordt de oven niet meer warm. Meestal is een defect verwarmingselement de boosdoener. Maar ook een kapot deurrubber kan ervoor zorgen dat je oven niet op temperatuur komt, omdat de warmte constant ontsnapt. Als het bedieningspaneel erg heet wordt, kan dit duiden op een scheur of gat in het rubber. Gelukkig kun je snel en eenvoudig een nieuw rubber of verwarmingselement bij ons bestellen, zodat je oven weer goed warm wordt. Is een van je ovenknoppen dolgedraaid? Of brandt de ovenlamp niet meer, en tast je daarom in het duister of je ovenschotel niet aanbrandt? Maak je geen zorgen, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Koop de juiste bakbenodigdheden
Is je bakplaat kapot gevallen of zit je ovenrooster vol vet en viezigheid? Het maakt niet uit hoe goed je oven zijn werk doet, zonder de juiste bakbenodigdheden loopt je kerstdiner toch in de soep. Normaal gesproken kun je wel even snel wat bakgerei van de buren lenen, maar met Kerstmis hebben zij deze natuurlijk zelf hard nodig. Bestel daarom vandaag je bakplaat, ovenrooster of ovenschaal in onze webshop en word een echte kerstchef!

Laten we alvast beginnen met een klein voorproefje op het kerstdiner
Werkt je oven goed en mis je geen essentiële accessoires? Dan is er niets wat je belet om alvast wat te experimenten voor de kerstdis. We hebben een typisch Oostenrijks koekjesrecept voor je. Heerlijk voor bij de koffie of thee!

Vanillekipferl

Ingrediënten voor 20 koekjes:
250 g gezeefde bloem
3 eierdooiers
½ theelepel bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
1 snufje zout
200 g boter (op kamertemperatuur)
125 g gemalen amandelen
100 g poedersuiker
80 g kristalsuiker

Bereidingswijze:
1. Klop de boter, kristalsuiker,1 zakje vanillesuiker en een snufje zout tot een schuimig beslag.
2. Roer de eierdooiers erdoorheen.
3. Meng de bloem, gemalen amandelen en het bakpoeder met een houten lepel geleidelijk door het beslag tot er een zacht en soepel deeg ontstaat.
4. Wikkel dit in folie en laat het 2 uur rusten op een koele plaats.
5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek twee bakplaten met bakpapier.
6. Meng de poedersuiker en de rest van de vanillesuiker door elkaar.
7. Verdeel de deegmassa in gelijke stukken en vorm hiervan vervolgens vingerdikke rollen. Snijd deze in stukjes van 5 cm en vorm halve maantjes.
8. Leg de halve maantjes op de bakplaat en bak deze in plusminus 12 minuten lichtbruin.
9. Rol de nog halve maantjes voorzichtig door het suikermengsel, laat ze afkoelen en smikkel ze meteen lekker op of bewaar ze in een goed afgesloten trommel.
 
PartsNL wenst je veel bakplezier en een smakelijke aanloop tot de kerst!

Delen