Stoomreiniger schoonmaken en repareren

          • Stoomreiniger schoonmaken en onderhouden        
                    o Stoomreiniger schoonmaken         
                    o Stoomreiniger ontkalken
                    o Stoomtips       
           • Stoomreiniger repareren            
                    o Mijn vuldopventiel/zekerheidsventiel zit vast          

Of je nu de keuken wil schoonmaken, de vloer wil dweilen of het sanitair in de badkamer wil reinigen, met de multifunctionele stoomreiniger geniet je altijd van een brandschoon huis. En dat zonder doekjes en chemische middeltjes. Wist je dat je de stoomreiniger zelfs kunt gebruiken voor het schoonmaken van je afzuigkapfilter? Eigenlijk kun je met een stoomreiniger alles schoonmaken, behalve sommige vloeren en spullen die niet hittebestendig zijn.

Stoomreiniger schoonmaken en onderhouden
Om het beste uit je stoomreiniger te halen en zonder kleerscheuren door de grote schoonmaak te komen, is het belangrijk om je apparaat de nodige zorg en aandacht te geven. Met onderstaande tips komt jouw stoomreiniger ook tijdens de grote schoonmaak goed op stoom en blijft hij zijn werk perfect uitvoeren.

Stoomreiniger schoonmaken
Zorg ervoor dat de stoomreiniger volledig is afgekoeld voordat je onderhoud pleegt aan het apparaat. Maak je stoomreiniger voor en na ieder gebruik schoon met een vochtige microvezeldoek en allesreiniger. Hiermee voorkom je dat het aangetrokken stof en vuil zich verspreidt door het huis wanneer je aan de slag gaat met de stoomreiniger. Leeg na ieder gebruik het waterreservoir van je stoomreiniger en laat hem aan de lucht drogen. Was de microvezeldoek van je stoomreiniger zonder wasverzachter op een heet wasprogramma. Laat hem na het wassen drogen aan de lucht. Eventueel kun je hem ook in de droger doen.

Stoomreiniger ontkalken
Om te voorkomen dat je stoomreiniger op den duur klinkt als een waterkoker die het kookpunt heeft bereikt, maar geen stoom afgeeft, omdat de stoommond geblokkeerd is door kalkaanslag, moet je het apparaat eens in de twee maanden ontkalken. Trek daarvoor eerst de stekker uit het stopcontact en spoel het waterreservoir uit met warm water. Trek beschermende handschoenen aan en zet een veiligheidsbril op. Los vervolgens een of meerdere Kärcher-ontkalkingssticks op in lauwwarm water. De juiste dosering vind je op de verpakking. Giet de oplossing in de watertank en laat dit ongeveer 8 uur inwerken. Let erop dat je het veiligheidsventiel niet op de stoomreiniger schroeft tijdens het ontkalken. Maak voor de dop een aparte oplossing. Maak de schroefdraad van de dop schoon met een klein borsteltje en vet hem na het schoonmaken in met vaseline. Giet na het ontkalken de tank leeg. Spoel het reservoir twee of drie keer af onder de koude kraan om alle resten van de ontkalker te verwijderen. Woon je in een gebied met hard leidingwater? Dan raden wij je aan om een kalkfilter te kopen.

Stoomtips
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger. Dit water bevat een verhoogd natriumgehalte, wat de levensduur van je apparaat kan verkorten.

Stoomreiniger repareren
Komt de stoom je zo langzamerhand uit de oren omdat je de stoomreiniger niet meer aan de praat krijgt, hoewel je hem hebt schoongemaakt en ontkalkt? Geen paniek! Bij PartsNL vind je alle onderdelen om je stoomreiniger snel in ere te herstellen. Een kleine reparatie en je apparaat kan er weer tegenaan.

Mijn vuldopventiel/zekerheidsventiel zit vast
Het beveiligingsslot van je stoomreiniger bevat een vuldopventiel/zekerheidsventiel, zodat je bij druk het apparaat niet kunt openen – zo beschermt het slot van je stoomreiniger je tegen mogelijke verbranding. Als je hebt apparaat een tijdje niet gebruikt hebt, kan het ventiel echter zo verkalkt zijn dat je deze niet of nog maar moeilijk open krijgt. Gelukkig kun je het zekerheidsventiel eenvoudig zelf vervangen.

Wij vertellen je in enkele stappen hoe dat moet. Om het juiste vuldopventiel te vinden voor je stoomreiniger, kun je een kijkje nemen in ons Kärcher-stoomreinigerassortiment.

Laat het apparaat afkoelen en haal de stekker eruit voordat je begint met repareren.
Er zit niets anders op dan de vuldop hardhandig te verwijderen. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door kalkafzetting in de dop, waardoor dit onderdeel geen grip meer heeft op het ventiel en het onmogelijk wordt om het zekerheidsventiel los te draaien.

Gebruik een platte schroevendraaier om de dop omhoog te wippen. Dit doe je door de schroevendraaier onder de dop te plaatsen en rustig heen en weer te bewegen totdat je een klik hoort. Nu kun je de dop er veilig afhalen. Als dit niet lukt, kun je met een hamer op de dop tikken totdat hij loskomt.

Als je de dop eraf hebt, zie je meteen de springveer en het koppelstuk van het beveiligingsmechanisme zitten. Haal deze eruit, en duw vervolgens met een inbussleutel het beveiligingspalletje in het ventiel op de juiste plek. Het slot is nu ontgrendeld. Vervolgens plaats je de springveer, koppeling en de dop terug op hun plek. Door de ontgrendeling kun je nu in één keer het kapotte zekerheidsventiel losdraaien.

Schroef na het bijvullen van je stoomreiniger het nieuwe zekerheidsventiel op je apparaat. Je stoomreiniger is nu weer klaar voor gebruik, het repareren bleek hopelijk een fluitje van een cent.