Stofzuiger schoonmaken en repareren

          • Stofzuiger schoonmaken             
                    o Filters vervangen           
                    o Stofzak verwisselen
                    o Stofreservoir legen en schoonmaken   
                    o Mondstukken schoonmaken
                    o Slang en zuigbuis schoonmaken   
                    o Wieltjes en behuizing schoonmaken   
           • Stofzuiger repareren  
                    o De stofzuiger stinkt          
                    o Het snoer rolt niet meer op
                    o De stofzuigerwieltjes rollen niet meer goed over de vloer    
                    o De zuigmond is versleten of kapot
                    o De stofzuigerslang is kapot of te kort   
                    o De accu is snel leeg
           • Stofzuigtips           

Stofzuiger schoonmaken

De stofzuiger is niet voor niets het meest gebruikte schoonmaakhulpje in huis. Met dit handige apparaat maak je in een mum van tijd je hele huis stof- en vuilvrij. Om ervoor te zorgen dat je stofvreter zijn werk probleemloos kan doen, is het belangrijk om dit apparaat zelf ook goed te onderhouden en te reinigen. Zo houd je je stofvreter in topconditie en verleng je bovendien zijn levensduur. Wij helpen je graag op weg.

Filters vervangen
Controleer of het microfilter en het motorfilter niet verstopt of versleten zijn. Het microfilter is meestal geplaatst achter de motor, bij de luchtuitlaat van het apparaat. Het motorfilter wordt meestal achter de stofzuigerzak geplaatst. Bij zakloze stofzuigers is het motorfilter geïntegreerd in het stofreservoir. Een verstopt, versleten of verzadigd filter is slecht voor de motor van je stofzuiger, maar ook voor je eigen gezondheid omdat de aangezogen stofdeeltjes in dit geval ongefilterd weer worden uitgeblazen. Daarnaast leidt het tot meer stroomverbruik en een verminderde zuigkracht. Twijfel je of de filters nog een ronde meegaan? Dan raden wij je aan deze te verwisselen, er komt immers een grote schoonmaak aan. Zelfs wanneer je filter maar een beetje versleten is, kun je het beter vervangen voor een nieuw exemplaar. In onze webshop kun je zowel microfilters als motorfilters voor diverse merken en typen stofzuigers kopen.

Stofzak verwisselen
Is de stofzak (bijna) vol? Verwissel deze dan voordat je met de grote schoonmaak begint. Wacht niet tot de zak te vol is. Naast dat dit extreem onhygiënisch is en leidt tot een verminderde zuigkracht, kan het ook nog andere vervelende gevolgen hebben, zoals een gescheurde stofzak en motorschade. Heb je de laatste tijd voedsel- of plantenresten opgezogen? Verwissel de stofzak in dit geval ook meteen, omdat er bij de afbraak van deze resten een gezondheidsbedreigend gas kan vrijkomen. Bij twijfel is het altijd verstandiger om de zak wel te verwisselen. PartsNL heeft een uitgebreid assortiment stofzuigerzakken voor verschillende merken en typen stofzuigers.

Gooi de zak nooit leeg om hem vervolgens opnieuw te gebruiken. Dit lijkt goed voor het milieu en de portemonnee, maar het is allesbehalve hygiënisch, omdat de poriën van de stofzak na verloop van tijd verstoppen en niet langer in staat zijn het ongezonde stof en vuil te filteren. Wil je toch besparen op je stofzuigerzakken? Gunstig geprijsde stofzakken van ons eigen merk vind je in onze online winkel.

Stofreservoir legen en schoonmaken
Om je zakloze stofzuiger schoon te maken verwijder je het stofreservoir uit het apparaat en leeg je deze in de prullenbak. Maak het reservoir schoon onder de warme kraan. Wacht pas met terugplaatsen tot de houder echt helemaal droog is.

Mondstukken schoonmaken
Reinig ook de verschillende mondstukken, zodat ze niet onverhoopt de vloer beschadigen bij het stofzuigen. Daarbij is het handig om de zuigmond, die je op dit moment gebruikt, los te koppelen van de slang. Controleer of er niets vastzit tussen de borstelharen. Maak de borstels vervolgens schoon met warm water en een penseeltje of stukje ijzerdraad en laat de mondstukken hierna drogen aan de lucht. Zijn de haren versleten? Dan raden wij je aan om een nieuwe zuigmond aan te schaffen, om de vloer niet te beschadigen tijdens de grote schoonmaak.

Slang en zuigbuis schoonmaken
Spoel de slang en zuigbuis goed door met heet water om verstoppingen tegen te gaan. Laat de slang en de zuigbuis goed drogen, voordat je je stofvreter weer in gebruik neemt.

Wieltjes en behuizing schoonmaken
Bevrijd tot slot de stofzuigerwieltjes en -behuizing van stof en viezigheid met een vochtige microvezeldoek en allesreiniger. Reinig hiermee ook de binnenkant van je zuigwonder.

Stofzuiger repareren
PartsNL is hét startpunt voor jouw stofzuigerreparatie. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe stofzuigermond of zit opgezadeld met een gescheurde slang, bij ons vind je altijd het artikel dat je nodig hebt om jouw stofvreter weer compleet te maken! Hieronder hebben wij enkele veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen voor je op een rijtje gezet.

stofzuigerreparatie

De stofzuiger stinkt
Komt er een muffe lucht uit je stofzuiger komt, hoewel je deze net hebt schoongemaakt en de filters en stofzak of het stofreservoir hebt verwisseld? Zuig dan wat waspoeder op of gebruik geurkorrels of een luchtverfrisser om je stofzuiger weer lekker fris te laten ruiken.

De stofzuigerwieltjes rollen niet meer goed over de vloer
De wieltjes van je stofzuiger slijten relatief snel. Dit is ook niet gek, want de gemiddelde stofzuiger legt zo’n 21 kilometer per jaar af in huis. Als je zuigwonder piept of moeilijk te verplaatsen is, kun je proberen de wieltjes schoon te maken of ze in te spuiten met siliconenspray. Lopen de wieltjes nog steeds niet soepel? Dan zit er niets anders op dan nieuwe wielen aan te schaffen. En ook wanneer er een wieltje is afgebroken, kun je bij ons een vervangend exemplaar bestellen.

Het snoer rolt niet meer op
Om te zorgen dat je stofzuigersnoer lang meegaat, zal je hiermee rustig aan moeten doen. Blijft je snoer telkens steken bij het op- en afrollen? Dan kan een lus in kabel de boosdoener zijn. Haal de stekker uit het stopcontact en probeer de kabel voorzichtig naar buiten en naar binnen te trekken om hem los te maken. Als de kabel slecht blijft oprollen, kun je proberen deze schoon te maken met een vochtige doek. Laat dit goed drogen en spuit vervolgens wat siliconenspray op het snoer. Als de spray helemaal is ingetrokken, kun je proberen om de kabel opnieuw op- en af te rollen. Herhaal dit meerdere keren, zodat de spray zich goed over het snoer verdeelt. Loopt de kabel nog niet soepel? Dan is je kabelhaspel waarschijnlijk defect. Je kunt dit probleem verhelpen door een nieuwe kabelhaspel te bestellen.

De zuigmond is versleten of kapot
Mondstukken voor harde vloeren zijn uitgerust met haren om je vloer tegen krassen te beschermen. Deze haren kunnen echter na verloop van tijd afslijten, waardoor je zuigmond aan vervanging toe is. Bovendien maken veel mensen gebruik van een combi-zuigmond en trappen ze daarbij regelmatig op het pedaal om de borstelrand aan de onderkant van het mondstuk in- en uit te kunnen klappen. Geen wonder dus, dat dit kunststof onderdeel op den duur kan afbreken. Gelukkig kun je bij PartsNL altijd een vervangende zuigmond vinden die geschikt is voor jouw apparaat en vloer. 

De stofzuigerslang is kapot of te kort
Is de stofzuigerslang gescheurd of poreus? Nu kun je natuurlijk zelf aan het knutselen slaan met duct tape, maar dit is geen blijvende oplossing. Beter is het om eenvoudig en snel een nieuwe stofzuigerslang aan te schaffen zodat je apparaat binnen no time weer draait als een tierelier. En ook voor verlengslangen ben je bij ons aan het juiste adres. Zo hoef je voortaan niet meer telkens van stopcontact te wisselen.

De accu is snel leeg
Heb je in verleden de ouderwetse kabelstofzuiger vaarwel gezegd en een accu-stofzuiger of robotstofzuiger aangeschaft? Dan ben je vast bekend met het probleem dat de accu niet zo lang meegaat als je zou willen. De frustratie, als de accu plotseling leeg is tijdens het stofzuigen, waardoor de helft van je huis stoffig blijft. Dat kun je bij de grote schoonmaak natuurlijk helemaal niet gebruiken! Om zulke vervelende voorvallen te voorkomen, kun je daarom een extra accu kopen in onze webshop. Dit wordt aanbevolen voor grote woningen.

Stofzuigtips
Alhoewel stofzuigen een simpel klusje lijkt, je steekt de stekker in het stopcontact en zuigen maar, komt er bij efficiënt stofzuigen wel wat meer kijken. Wij geven jou enkele tips voor een grondige schoonmaakbeurt met jouw stofzuiger.

Sommige mensen rennen als een dolle door het huis met de stofzuiger. Op deze manier ben je misschien snel klaar, maar echt schoon wordt het allemaal niet. Wil je de vloer echt goed stofvrij maken, dan is het beter om rustig te werk te gaan. Zo geef je je stofvreter de kans om alle vuil en stof goed op te zuigen.

Let tijdens het stofzuigen goed op je houding. Het is helemaal niet nodig om voorovergebogen te staan en zo extra kracht te zetten op de zuigmond. De stofzuiger gaat zijn werk echt niet beter doen als je er hard op drukt. Integendeel, juist door zelf kracht te zetten belemmer je de stofvreter in zijn functioneren. Stofzuig dus rechtop en laat het apparaat het werk doen.

Let erop dat je geen voorwerpen als muntjes, paperclips, satéprikkers, spelden en haarschuifjes opzuigt. Deze kunnen de stofzuigerslang ernstig beschadigen. Sla bij het stofzuigen de lastige hoekjes niet over. Juist dit zijn de plekjes waar het stof zich ongemerkt ophoopt. Gebruik een kierenzuiger om alle viezigheid goed te kunnen verwijderen. Een half uurtje flink stofzuigen levert je niet alleen een brandschoon huis op, maar is ook nog eens goed voor de lijn. Hiermee verbrand je namelijk maar liefst 119 kilocalorieën. Dat scheelt weer een bezoekje aan de sportschool!