Kan ik mijn wasmachine en droger op één groep aansluiten?

In de meeste huishoudens staan de wasmachine en de droger vlak bij elkaar, of zelfs op elkaar. Je ontkomt er dan ook bijna niet aan dat je deze twee op dezelfde groep moet aansluiten. Het is zeker mogelijk om dit te doen, mits je ervoor zorgt dat de situatie optimaal voldoet aan de richtlijnen en veiligheidsnormen. 

Over het algemeen kun je zeggen dat je een wasmachine en droger op dezelfde groep kunt aansluiten, maar dat ze zeker niet tegelijk aan moeten staan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een maximum van 3600 watt om aan te sluiten op een groep, en de wasmachine alleen al vraagt ongeveer 3000 watt. Als je beide apparaten op dezelfde groep hebt aangesloten, is er vaak sprake van een ingebouwde keuzeschakelaar die ervoor zorgt dat ze nooit tegelijk aan kunnen staan. 

Ook een combiregelaar zorgt ervoor dat beide apparaten elkaar niet in de weg zitten en dat er geen gevaarlijke situatie ontstaat. Deze regelaar beperkt het vermogen tot een bepaald maximum wanneer beide apparaten in gebruik zijn. Dit betekent dat de droger uit wordt gezet en pas weer gaat draaien wanneer de wasmachine klaar is. Heb je een nieuwere wasdroger, dan stopt deze volledig. Het is dan verstandig om de combiregelaar als extra beveiliging in te zetten. 

Weet je niet zeker of de situatie in jouw woning geschikt is voor deze installatie? Dan is ons advies om contact op te nemen met een deskundige voor persoonlijk advies en hulp.