Filters vervangen van je WTW-installatie: hoe doe je dat?

Een zogenoemde WTW-unit is een ventilatieapparaat dat de vervuilde lucht in je huis afvoert, en vervolgens vervangt door schone lucht. De verse lucht die van buiten komt, wordt niet alleen gefilterd maar ook aangepast aan de gewenste binnentemperatuur. Om ervoor te zorgen dat je WTW-unit optimaal blijft functioneren, is het nodig dat je de filters af en toe vervangt. Verzadigde filters kunnen hun werk niet meer doen, waardoor je al snel merkt dat de luchtkwaliteit achteruitgaat. Bovendien lever je met verzadigde filters behoorlijk in op de zuinigheid. 

Filter WTW-installatie vervangen: hoe vaak?

Je kunt WTW-filters ongeveer drie tot zes maanden gebruiken, maar dit is helemaal afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of je te maken hebt met allergieën of luchtwegproblemen, en moeten je filters ook eerder vervangen worden als je een nieuwbouwhuis hebt of als je huis net een verbouwing heeft ondergaan. Bouwstof en vocht zullen er dan namelijk voor zorgen dat de filters eerder verzadigd raken. Het te laat vervangen van filters zorgt er niet alleen voor dat de luchtkwaliteit in je woning achteruitgaat, je zult het uiteindelijk ook terugzien op je energierekening. 

Filter van WTW-unit vervangen: zo ga je te werk

Omdat niet alle WTW-systemen hetzelfde zijn, raden we altijd aan om van tevoren de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Er kunnen namelijk verschillen zitten in de manier waarop je een nieuw filter moet plaatsen. Er is echter wel een algemeen stappenplan te geven van hoe je in grote lijnen te werk gaat. In de meeste gevallen is het vervangen van filters ontzettend eenvoudig, en heb je geen gereedschappen of specifieke kennis nodig. 

Je begint met het verwijderen van de stekker uit het stopcontact, zodat je deze klus veilig kunt kunt uitvoeren. Je kunt de oude filters voorzichtig uit je WTW-installatie trekken, en vervolgens bij het restafval weggooien. De nieuwe filters haal je uit de verpakking, plaats je om het metalen frame en vervolgens in de WTW-unit. Als je de stekker daarna weer in het stopcontact doet, zal de unit opnieuw opstarten en is het apparaat klaar voor gebruik.