Handig om te weten over rookmelders in huis

Sinds 1 juli 2022 is het voor iedere bewoner verplicht om een rookmelder te hebben hangen in huis. In nieuwbouwhuizen was al langer sprake van deze verplichting, maar inmiddels geldt dit dus ook voor bestaande bouw. En één rookmelder hebben hangen is niet voldoende: op iedere verdieping in een woning moet straks een rookmelder aanwezig zijn. Waar let je op bij de aanschaf en waar kun je ze het beste ophangen? Dat vertellen we je graag! 

Elektrische apparaten, kaarsen, sigaretten en ongelukjes in de keuken worden het vaakst genoemd als oorzaken van brand in een woonhuis. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het risico zo klein mogelijk te houden (bijvoorbeeld ‘s nachts geen apparaten aan de oplader hangen), maar het is altijd verstandig om te investeren in brandveiligheid. In een woning kom je dan al snel uit op een rookmelder, al dan niet gecombineerd met koolmonoxidemeter. Bij brand vallen veel slachtoffers door het inademen van rook, omdat ze niet tijdig worden gewaarschuwd en/of bijvoorbeeld liggen te slapen wanneer de brand uitbreekt en de rook zich door het huis verspreidt. Het plaatsen van een rookmelder op iedere verdieping moet dit probleem grotendeels verhelpen.

Waar let je op bij het kopen van een rookmelder?

Er zijn verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar: welke je koopt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de plek waar deze moet komen te hangen en natuurlijk je budget. Er zijn optische rookmelders, die aanslaan bij rookontwikkeling, en er zijn thermische rookmelders, die reageren op een te hoge of snel stijgende temperatuur. Een optische rookmelder is bijvoorbeeld niet handig in een dichte keuken waar ook een vaatwasser staat die veel stoom genereert als je de deur opent. Er zijn ook rookmelders te koop die je onderling kunt koppelen, zodat ze allemaal tegelijk afgaan als je er meerdere in huis hebt hangen. 

Als het mogelijk is, raden we aan om een rookmelder te kiezen met een lange levensduur. Een rookmelder met batterijen is in principe voldoende, maar in sommige gevallen moet je de batterij al erg snel vervangen en dat is niet heel praktisch. In onze webwinkel vind je diverse soorten rookmelders, koolmonoxidemelders, (oplaadbare) batterijen en andere toebehoren, zodat je direct aan de slag kunt met het creëren van een nóg veiligere leefomgeving!

Waar plaats je je rookmelders?

Een rookmelder plaats je altijd tegen het plafond, minimaal 50 cm van een muur of hoek. De melder moet niet op de tocht hangen, of in de buurt hangen van mechanische ventilatie. Zorg ervoor dat er altijd een rookmelder hangt in een ruimte waar de slaapkamers op uitkomen, omdat dit de vluchtroute is bij brand. Andere belangrijke plekken waar je een rookmelder kunt plaatsen zijn ruimtes waarin elektrische apparaten worden opgeladen of waar de wasmachine en/of droger zich bevinden. 

De Brandweer adviseert in ieder geval om rookmelders niet te plaatsen bij een ventilator of ventilatie-opening, boven de verwarming of op tochtige plekken.

Delen