Repareren is de moeite waard!

Heeft je geliefde huishoudapparaat het na jaren van trouwe dienst begeven of werkt een onderdeel niet meer goed?

Vaak is de eerste gedachte om het kapotte apparaat weg te gooien en een nieuwe te kopen. Dit is helaas de tendens in onze consumptiemaatschappij. Maar waarom wordt een kapot apparaat meteen weggedaan als een kleine reparatie de oplossing kan zijn? Vaak wordt het probleem veroorzaakt door een defect onderdeel dat je gemakkelijk kunt vervangen. Repareren ontziet het milieu en is daarnaast goedkoper en gemakkelijker dan je denkt: de meeste reparaties zijn heel eenvoudig en kunnen prima door de handige doe-het-zelver worden uitgevoerd. Raadpleeg zo nodig ons adviescentrum of bekijk de PartsNL-reparatievideo’s. Zelfs twee linkerhanden maken een reparatie niet onmogelijk, er is vast wel een handige vriend of buurman bereid om je te helpen. Geef je kapotte apparaat een tweede leven: het milieu en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

Waarom repareren?

Waarom zou je de tijd en moeite nemen om je kapotte apparaat te repareren? Daar zijn twee belangrijke redenen voor: het bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Je bespaart geld
Veel mensen denken dat een reparatie niet de moeite waard is, maar deze gedachte is onjuist. Om ervoor te zorgen dat je apparaat weer goed werkt, heb je meestal maar één reserveonderdeel nodig. De meeste onderdelen zijn niet duur in aanschaf en zijn zelden duurder dan een nieuw apparaat. Bij PartsNL kun je snel en eenvoudig vervangende onderdelen bestellen voor vele merken huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld stofzuigers, wasmachines, drogers, keukenapparatuur, audioapparatuur en videoapparatuur. En zelfs als je het onderdeel dat je zoekt niet in onze online winkel kunt vinden, kunnen we het vaak alsnog leveren. Doe een aanvraag via de website en wij sturen je gratis en geheel vrijblijvend een offerte. Zo kun je altijd snel aan de slag om je geliefde huishoudvriend een tweede leven te geven.

Het is beter voor het milieu
Alle apparatuur die wordt weggegooid, moet op een gegeven moment tot schroot verwerkt worden. Onze wegwerpcultuur produceert maar liefst 6,5 miljoen ton elektrisch en elektronisch afval per jaar in Europa. Het meeste hiervan is afkomstig van particuliere huishoudens. Je kunt je voorstellen hoeveel deze afvalberg zou verminderen als we massaal zouden besluiten om onze defecte apparatuur te repareren in plaats van weg te gooien. Bovendien vereist het produceren van nieuwe apparatuur veel energie en grondstoffen, die je bij het repareren van een oud apparaat niet verbruikt. Jij kunt al het verschil maken! Een betere wereld begint immers bij jezelf, en een goed voorbeeld doet goed volgen. Repareren is over het algemeen beter dan weggooien, alleen grote stroomslurpers als oude koelkasten, diepvriezers en drogers kun je beter vervangen. Zorg er echter wel voor dat je deze apparaten op de correcte manier afdankt, bijvoorbeeld via de winkel waar je een nieuwe koopt of via de milieustraat.

Repareren of vervangen?

Repareren is normaal gesproken milieuvriendelijker en goedkoper dan vervangen, maar er zijn uitzonderingen. Vooral bij oude koelkasten, diepvriezers en wasdrogers, moet je goed afwegen of het niet beter is voor je portemonnee en het milieu om een nieuw apparaat aan te schaffen.

Repareren of vervangen: wees lief voor het milieu
Bij de keuze tussen repareren of vervangen speelt het energieverbruik van je huidige apparaat –dit kun je eventueel met een energiemeter doormeten– een belangrijke rol, alsmede de vraag of dit apparaat de afgelopen jaren veel zuiniger is geworden. Eigenlijk zou je het energieverbruik van het huidige apparaat ook moeten vergelijken met de hoeveelheid energie en grondstoffen die nodig zijn voor de productie en het transport van een nieuw apparaat, maar deze twee dingen zijn voor leken moeilijk met elkaar te vergelijken. Daarom zullen we hieronder toelichten welke huishoudelijke apparaten je het beste kunt repareren en welke je beter kunt vervangen.

De vuistregel luidt: repareren is beter dan vervangen. Dit geldt met name voor ICT zoals smartphones, laptops en computers, maar ook voor stofzuigers, koffiezetapparaten, televisies, ovens en scheerapparaten. Voorkom verspilling van energie en grondstoffen en geef je apparaten een tweede leven. Een uitzondering op deze vuistregel vormen oude energievreters als wasdrogers, koelkasten, diepvriezers en sommige wasmachines en vaatwassers.

Wasdroger
Een oude wasdroger vreet energie. Daarom is het repareren van dit apparaat alleen goed voor het milieu als je een A++ of A+++ wasdroger hebt. Is jouw oude, stroomslurpende wasdroger kapot gegaan? Dan kun je deze beter vervangen voor een zuiniger A++ of AAA+++ model. De energieklasse van de droger vind je op het energielabel.

Koelkast en vriezer
Ook de meeste koelkasten en diepvriezers zijn echte energieslurpers. Daarom is het altijd milieuvriendelijker om ze te vervangen door een zuiniger A+++ apparaat, zelfs als ze nog steeds goed werken! Reparatie is alleen milieuvriendelijker als je al zo’n superzuinig apparaat hebt.

Wasmachine
Voor wasmachines is repareren meestal de groenere keuze, aangezien deze apparaten de afgelopen jaren niet veel zuiniger zijn geworden. Daarom raden we aan om wasmachines die jonger zijn dan twaalf jaar altijd te repareren. Bij oudere apparaten is de aankoop van een nieuwe, zuinigere machine echter beter voor het milieu.

Vaatwasser
Wanneer je het milieu wilt ontzien, geldt ook voor de vaatwasser dat je het apparaat beter pas kunt vervangen voor een zuinigere variant, als het oude exemplaar zijn twaalfde levensjaar al heeft bereikt. In andere gevallen is repareren altijd de beste oplossing. Wil je de vaatwasser wegdoen omwille van het milieu? Beter van niet, want raar maar waar: een vaatwasser verbruikt minder water en energie dan wanneer je met de hand afwast.

Repareren of vervangen: wees lief voor je portemonnee
Repareren is goedkoper dan de meeste mensen denken. Sterker nog: een nieuwe aankoop is zelden goedkoper. Normaal gesproken is het altijd verstandig om je defecte apparaat een tweede leven te geven, tenzij het een wasdroger, koelkast of vriezer betreft. Deze apparaten kunnen het beste worden vervangen door een energiezuiniger model dat de elektriciteitsrekening flink naar beneden brengt.

Wasdroger
Heb je je droogautomaat al meer dan vijf jaar geleden gekocht? Dan is het voordeliger om deze te vervangen door een A++apparaat met een laag vermogen, zelfs als het oude beestje niet kapot is. Alhoewel een dergelijke duurzame droger meer kost, betaalt dit zichzelf terug door een veel lagere energierekening. Een A+++ model bespaart nog meer stroom, maar is zoveel duurder dan een A++ exemplaar, dat de aanschaf hiervan je uiteindelijk niets oplevert voor de portemonnee.

Koelkast en vriezer
Is jouw koelkast of vriezer acht jaar of ouder? Dan loont het om een ​​A++ model te kopen. Zelfs als je oude apparaat nog goed lijkt te functioneren, zal je zien dat een nieuw exemplaar wonderen verricht voor je energierekening. Een A+++ uitvoering zou natuurlijk nog beter zijn, maar dit is zo duur dat het uiteindelijk alleen het milieu ontziet en financieel niets opbrengt.

Zelf repareren of laten repareren?

Veel reparaties kunnen door niet-professionals worden uitgevoerd, of je nu aan het doe-het-zelven slaat of een handige vriend of buur vraagt. In de volgende gevallen moet je de reparatie echter altijd overlaten aan een specialist:

Defect binnen de garantieperiode
Controleer altijd of je nog steeds recht hebt op garantie van de fabrikant voordat je besluit je apparaat zelf te repareren of te laten repareren door iemand in de omgeving. De fabrieksgarantie vervalt namelijk als reparaties eigenhandig worden uitgevoerd. Ook kan deze komen te vervallen als er niet-originele onderdelen zijn gebruikt, die vervolgens schade veroorzaken aan het apparaat. Heb jij nog garantie? Dan adviseren wij je om het apparaat retour te sturen aan de fabrikant. Wanneer je geen recht meer hebt op garantie, kun je gerust zelf de handen uit de mouwen steken en je apparaat repareren, behalve als het een water- of stroomgeleidend onderdeel of (combi)magnetron betreft.

Stroom- en watergeleidende onderdelen
De thuisreparatie van onder spanning staande onderdelen kan levensbedreigend zijn voor doe-het-zelvers! Je wilt jezelf (naderhand) toch niet elektrocuteren of een kabelbrand veroorzaken? Bovendien kunnen onjuist geïnstalleerde stroom- en watergeleidende onderdelen het apparaat ernstig beschadigen en nieuwe defecten veroorzaken. Blijf met je reparatiegeest dus uit de buurt van deze onderdelen.

Combimagnetron
Is de elektronica van je magnetron defect? Repareer dit niet zelf, maar bel een vakman die hierin is gespecialiseerd. Een (combi)magnetron werkt met zeer hoge spanningen en elektromagnetische straling. Het aanraken van een van de onder spanning staande delen kan een elektrische schok veroorzaken, zelfs als je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald! Bovendien kan na onjuist uitgevoerde reparaties straling vrijkomen, met mogelijk brandwonden en oogletsel tot gevolg. Daarom mag deze reparatie alleen worden uitgevoerd door monteurs met een aanvullende kwalificatie.

Ben je naar aanleiding van onze adviezen en tips van plan om zelf aan het repareren te slaan? Dan wensen we je veel succes!

Delen