Oven-reparatiegids: repareren start hier

Kan jouw oven na deze feestelijke bakmaand wel een onderhoudsbeurt gebruiken? Raadpleeg onze oven-reparatiegids.

Wanneer een keukenapparaat kapot gaat, is het lastig om niet in paniek te raken. Ondanks dat veel apparaten een belangrijke rol spelen in ons dagelijkse leven, hebben we de neiging om hun aanwezigheid als vanzelfsprekend te beschouwen. De oven is zo’n dergelijk apparaat. Het kan verrassend moeilijk zijn om een maaltijd te bereiden zonder deze veelzijdige keukenhulp. Het repareren van grote apparaten wordt vaak gezien als een duur grapje, want hoeveel gaat het je wel niet kosten om dit probleem op te lossen? Als je niet technisch onderlegd bent, kan de situatie zelfs nog moeilijker zijn. Welk onderdeel is kapot? Moet je een monteur bellen? Wat heb je allemaal nodig? Gebruik onze oven-reparatiegids om het mogelijke probleem, het benodigde onderdeel en de kosten van jouw ovenreparatie te achterhalen. De meeste ovenonderdelen kosten nog geen 35 euro en veel reparaties zijn binnen 15 minuten gepiept. Zo klinkt een thuisreparatie al een stuk toegankelijker. Wat je ovenreparatie nog makkelijker maakt, is dat je alleen maar basisgereedschappen nodig hebt zoals een schroevendraaier en nijptang. Deze heb je ongetwijfeld al in de gereedschapskist liggen.

Blog PartsNL Oven-reparatiegids
Het ovenrooster is vies of beschadigd
Door het ovenrooster regelmatig schoon te maken voorkom je aangekoekte etensresten en defecten. Heb je vrijwel geen onderhoud gepleegd en zit je nu opgescheept met een ovenrooster vol vet en viezigheid? Dankzij een nieuw exemplaar staan jouw gerechten weer te stralen in de oven. Schaf meteen een fijne ovenreiniger aan, zodat je na ieder gebruik het rooster grondig kunt reinigen.

De oven wordt te warm of warmt niet meer op
Heeft je oven problemen met opwarmen? Waarschijnlijk heeft dit te maken met de thermostaat. Wanneer de thermostaat kapot is, is de temperatuur van de oven niet meer te regelen. De oven draait dan constant op zijn volle capaciteit, of gaat juist helemaal niet meer aan. Zo wordt het wel heel moeilijk om je gerechten te bereiden: je zorgvuldig samengestelde maaltijd zal steenkoud of compleet aangebrand uit de oven komen. Een werkende thermostaat is dus onontbeerlijk voor een perfecte oventemperatuur.

Een defecte thermostaat kan veroorzaakt worden door slijtage of door een gesmolten draadje of kabel. Gelukkig is het vervangen van de thermostaat niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt het makkelijk zelf doen, zolang je hierbij maar je eigen veiligheid in acht neemt. Trek voordat je begint met repareren de stekker uit het stopcontact, zodat je niet geëlektrocuteerd kunt worden.

De oven warmt niet op
Het is de nachtmerrie van iedere hobbykok: je hebt uitgebreid staan zwoegen op een driegangenmenu, het bezoek kan ieder moment voor de deur staan en plotseling wordt de oven niet meer warm. Meestal is een defect verwarmingselement de boosdoener van een koude oven. PartsNL helpt je graag op weg bij het vervangen van het verwarmingselement, met onze instructievideo heb jij het defecte element binnen no time verwisseld voor een nieuwe.

De ovenknop werkt niet meer of is afgebroken
Als de ovenknop afgebroken of doorgedraaid is, wordt je oven praktisch onbruikbaar. Je zult toch echt de juiste temperatuur moeten kunnen instellen, om je pizza of ovenschotel gaar uit de oven te laten komen. Met een simpele bestelling op PartsNL kun je weer vlot aan de slag met jouw oven alsof er nooit iets aan de hand is geweest.

De ovenlamp brandt niet meer
Brandt je ovenlamp niet meer en tast je daarom in het duister of je ovenschotel niet aanbrandt? Maak je geen zorgen, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres. Door het vervangen van de lamp kun je al je baksels weer haarscherp in de gaten houden.

De ovenafdichting is versleten
Het is belangrijk om een beschadigd of versleten rubber meteen te vervangen. Door een scheur of gat in het afdichtingsrubber kan het bedieningspaneel van de oven erg heet worden. Ook komt het apparaat moeilijker op temperatuur, aangezien de warmte constant naar buiten ontsnapt.

Raadpleeg onze oven-reparatiegids voordat je een monteur belt en een heleboel geld kwijt bent. De vervangende onderdelen om je oven snel weer aan de praat te krijgen vind je vanzelfsprekend in onze webshop of in een PartsNL-onderdelenwinkel bij jou in de buurt. Vervolgens kun je gemakkelijk en snel je eigen oven repareren. Wij helpen je graag op weg en daarom vind je in ons adviescentrum diverse handige oven-reparatievideo’s. Kom je er toch niet helemaal uit? Veel PartsNL-winkels hebben een reparatieservice, waar je terechtkunt met je kapotte huishoudelijke apparatuur. De medewerkers beschikken over gedetailleerde technische kennis en helpen je met veel plezier verder!

Delen