Hé doe de deur dicht! Hoe brandveilig is jouw huis?

Jaarlijks staat de maand oktober in het teken van een landelijke campagne om brandveiligheid te bevorderen. Deze Nationale Brandpreventieweken worden georganiseerd door de Brandwondenstichting in samenwerking met Brandweer Nederland.

Het thema van dit jaar is ‘Hé doe de deur dicht'. Speerpunt hierbij is dat je binnendeuren sluit als je gaat slapen en zorgt dat je de rookmelders kunt horen. Het sluiten van deuren in huis geeft je extra tijd om bij brand veilig je woning uit te komen. Rook en vuur blijven hierdoor namelijk langer op de plek waar ze zijn ontstaan.  

Uit het onderzoeksrapport van de Brandweeracademie blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders ’s nachts de deuren in de woning openlaat. Door de deur dicht te doen, houd je de giftige rook nog even buiten de leefruimte en kun je de vluchttijd maar liefst vergroten van 3 naar 10 minuten. Door deze relatief kleine handeling heb je dus simpelweg meer kans om veilig te vluchten en gered te worden.

Naast het dicht doen van de binnendeuren is een hoorbare rookmelder onmisbaar en levensreddend. Het inademen van giftige rook bij een woningbrand kan je dood betekenen. Rook is om drie redenen gevaarlijk. Door de hete lucht kun je je mond en stembanden verbranden. Daarnaast kan het inademen van fijne roetdeeltjes luchtwegontstekingen en longproblemen veroorzaken. Rook is echter vooral gevaarlijk doordat het twee heel giftige ingredienten bevat: koolmonoxide en cyanide. Het teveel inademen van deze stoffen is schadelijk voor het lichaam. Ze schakelen namelijk de zuurstoftoevoer naar belangrijke organen als hersenen, nieren en darmen uit, met vaak ernstig letsel tot gevolg. Koolmonoxide staat bekend als een stille sluipmoordenaar. Het giftige gas is kleur- en geurloos en maakt je suf, hierdoor kan het je compleet overvallen in je slaap met alle fatale gevolgen van dien. Naast een rookmelder is dus ook een koolmonoxidemelder van levensbelang.

In Nederland sterven ieder jaar nog meer dan 40 mensen door woningbranden. Meer dan 700 raken ernstig gewond. Het   moge duidelijk zijn dat goede brandpreventie in huis dus echt een must is. Als huiseigenaar kun je veel doen om de brandveiligheid in huis te verbeteren. Alles begint met preventie. Op de PartsNL- brandveiligheidspagina vind je verschillende brandpreventiemiddelen om je huis mee uit rusten. Met de juiste hulpmiddelen ontdek je de brand snel en kun je het vuur mogelijk nog blussen.

RookmelderBlog-Hoe brandveilig is jouw huis.jpg
Een werkende rookmelder alarmeert je met een hard geluidssignaal voortijdig bij brand, zodat je naar buiten kunt vluchten en zo min mogelijk rook inademt. Door het plaatsen van een rookmelder verdubbel je jouw kans om te ontsnappen aan een brand. Een goed geplaatste melder kan dus hét verschil maken tussen leven en dood. Om deze reden is het van het grootse belang dat rookmelders op de juiste manier geplaatst zijn en ook hoorbaar zijn. Ruim 70% van alle woningen is wel uitgerust met een rookmelder, maar slecht 35% is op de juiste plek geplaatst en werkt. De beste plaats voor een rookmelder is aan het plafond of in het trappenhuis. Plaats op iedere verdieping minimaal één rookmelder. Hang sowieso rookmelders in alle ruimtes waar je doorheen moet om het huis te ontvluchten zoals de overloop, de hal en de gang van elke verdieping. Een rookmelder met ontsnappingslicht is ideaal voor de overloop en trappen. Door het licht kun je je sneller oriënteren en gemakkelijk de weg naar buiten vinden wanneer de ruimte vol rook staat. Monteer de melders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte. Plaats ook rookmelders in de slaapkamer, zo weet je het direct als er brand is. De meeste rookmelders werken op batterijen. Om te voorkomen dat het alarm niet af gaat vanwege lege batterijen, zal je het alarm regelmatig moeten controleren. Wil je hier geen omkijken naar hebben? Kies dan voor een rookmelder die je aansluit op het lichtnet. Check je rookmelder periodiek met de speciale testknop en vervang het alarm na 10 jaar. De uiterste vervangingsdatum vind je op de zijkant van het rookalarm. Wanneer de technische levensduur verstreken is, detecteert het apparaat niet meer nauwkeurig en reageert het niet adequaat op brand.

Koolmonoxidemelder
Koolmonoxide is een giftig smaak- en reukloos gas en daardoor levensgevaarlijk. Plaats in elke kamer waar er een verhoogde kans is op koolmonoxide een koolstofmonoxidemelder. Dit is bijvoorbeeld in de buurt van een kachel, cv-ketel of geiser. Zorg ervoor dat de melder niet verder dan 1,5 meter van het verbrandingstoestel wordt geplaatst, hiermee verklein je de kans op vals alarm. Plaats de melder op ooghoogte en niet aan het plafond. CO verspreidt zich namelijk in eerste instantie over de breedte en zal pas later het plafond of de vloer bereiken. Installeer ook een CO-alarm in ruimtes waar je regelmatig verblijft, zoals de slaapkamer of woonkamer. Wanneer de batterij leeg raakt, word je automatisch gewaarschuwd door regelmatige piepjes die worden afgegeven door de CO-melder.

Hittemelder
De hittemelder is eigenlijk een aanvulling op de rookmelder. De hittemelder plaats je in ruimtes waar je geen rookmelder kunt plaatsen vanwege stof, rook of damp. Zo geeft een rookmelder vals alarm als je deze monteert in de keuken of garage. In zulke vertrekken kun je daarom beter kiezen voor een hittemelder. De melder geeft een hard alarmsignaal wanneer er zeer hoge temperaturen in de ruimte worden gemeten. Bij een temperatuur vanaf 60°C gaat het alarm af.

Daarnaast mogen in een brandveilig huis blusspray, brandblussers en blusdekens zeker niet ontbreken. Zo kun je eigenhandig kleinere brandjes blussen en verdere verspreiding van het vuur voorkomen. Controleer daarnaast je brandpreventiemiddelen regelmatig, anders loop je het risico dat je alarm juist op het moment dat het heel hard nodig is niet goed werkt.

Is jouw huis brandveilig? Doe de test op http://www.verkleindekansopbrand.nl/test/ en ontvang een persoonlijke actielijst met tips en adviezen voor een brandveiliger leven.

Delen