Een dag in een smart home

Je eigen smart huis ligt nu echt binnen handbereik. Met slechts een aantal Home Automation producten kun je allerlei handige functies instellen. Gemak dient de mens.

Het is ochtend en je wordt wakker, op de muur naast je bed zit een smart button. Wanneer je deze indrukt gaan de lampen aan, precies zoals je dit ingesteld hebt: warm licht op 15%. Dit loopt langzaam op, zodat je ogen rustig kunnen wennen. Beneden hoor je al gepruttel van je koffiezetautomaat of waterkoker. Dit doet de smart button ook, aangezien deze is ingesteld op jouw wensen. Aangezien je graag met je kopje koffie of thee beneden het nieuws kijkt zet de smart button ook alvast je tv aan. Daarnaast doet deze direct je gordijnen open, bij zon de zonwering naar beneden en de airco of verwarming aan. Is het weekend? Dan zorgt de smart button dat je oven alvast gaat voorverwarmen. Loopt de ochtend toch wat anders? Gelukkig is bijna niets zo flexibel als Home Automation, gebaseerd op het ZigBee of Z-wave protocol. Je gaat via één van je apparaten (smartphone, tablet, smart button etc.) naar de instellingen en past deze makkelijk naar jouw smaak aan. Lekker muziekje onder de douche? Geen enkel probleem, binnen een mum van tijd hoor je jouw favoriete nummer over de speakers. Net voordat je het huis uit gaat druk je op de knop van je smartphone of smart button. Hierdoor gaan automatisch de deuren op slot, lampen uit, het inbraak alarm aan, bewegingssensoren worden in werking gesteld en airco of verwarming gaat automatisch op de ingestelde energiezuinige stand. Zo kun je met een veilig gevoel de deur uit.

Wanneer je onderweg bent krijg je een melding, er is beweging gedetecteerd en er is een deur met de sleutel open gemaakt. Dat kan maar één ding betekenen, de kinderen zijn thuis! Terwijl je via videobellen de kinderen opdracht geeft hun huiswerk te doen, kun je met een druk op de knop direct de robotstofzuiger aan het werk zetten. Dan bedenk je ineens wat, de wasmachine moet nog aan! Anders hebben de kinderen morgen geen schone sportkleding. Snel druk je op de knop van je smartphone, die via het ZigBee of Z-wave protocol opdracht geeft aan jouw gekoppelde apparaten. Via Home Automation zet je je wasmachine aan, zodat bij thuiskomt de was schoon is. Bang voor een grote lekkage ben je niet, want met de watersensor krijg jij direct een melding als er wat mis gaat. Zo kun je direct de wasmachine uitzetten en hulp inschakelen. Dit geld natuurlijk ook voor brandmelders, deze schakelen direct de brandweer in en sturen jou een notificatie op je smartphone.

Plotseling wordt er aangebeld, dit krijg je als melding op je smartphone. Via Home Automation krijg je direct een melding met foto wie er aan de deur staat. Het is de postbode, waarop je de kinderen een appje stuurt dat zij de deur veilig open kunnen doen. Je kunt de kinderen zelfs een paniekbutton meegeven, deze button kan jou als ouder bellen of een andere vooraf geprogrammeerd nummer. Zo’n button is ook handig voor volwassenen, wanneer je lichamelijk niet 100% bent kun je toch veilig dingen alleen doen. Wanneer er iets mis gaat druk je op de button en deze belt bijvoorbeeld 112, je arts, je partner of ander familielid.

Na een lange dag werken kom je thuis. Zodra je de oprit oprijdt zorgt jouw Home Automation koppeling ervoor dat de waterdichte buitenlichten en led strips aangaan en het pad naar je voordeur in stijl verlicht wordt. De voordeur gaat automatisch van het slot af, wel zo handig met je handen vol boodschappen. Binnen gaan de sfeerlichten aan, zoals jij vooraf ingesteld hebt. Na het avondeten ga je even tv kijken. Met één druk op de knop geef jij de opdracht, de tv gaat aan en de lampen passen zich automatisch op de kleuren van de tv aan. Wanneer de dag bijna om is, en het tijd is naar bed te gaan zit het werk van ZigBee of Z-wave er nog niet op. Je stelt het avondprogramma in en de verlichting past zich direct op jou voorkeuren aan. Wil je zachte verlichting en een rustgevend muziekje? Dat is zo geregeld. Daarnaast wordt er ook aan jouw veiligheid gedacht. De deuren gaan op slot, de gordijnen gaan dicht, de rolluiken gaan naar beneden en het inbraakalarm met bewegingssensoren worden in werking gesteld. Alleen nog even zelf je tandenpoetsen en in bed springen. Moet je midden in de nacht naar het toilet? Ook dit is met een druk op de knop geregeld. Jouw ZigBee lampen verlichten het pad (niet te fel natuurlijk) naar de wc. Zo kun je snel terug naar dromenland.

Delen