Echte mannen repareren zelf

Gefeliciteerd mannen, het is vandaag internationale mannendag! Dit betekent dat je vandaag lekker mag doen waar je zin in hebt.

Nu kun je natuurlijk samen met je vrienden voetbal kijken, biertjes gaan drinken in de kroeg of deze feestdag al gamend doorbrengen op de bank. Maar heb je er wel eens aan gedacht om op deze dag de echte doe-het-zelver in je naar boven te halen?

Door de economische crisis en het feit dat we steeds vaker kiezen voor milieubewuster leven en consumeren, is zelf repareren weer helemaal terug van weggeweest. Het is echt niet nodig om een nieuw apparaat aan te schaffen als er één onderdeel niet meer deugt. Ga zelf aan de slag en verleng de levensduur van je apparaat. Het repareren van kapotte apparatuur is niet alleen goed voor de portemonnee, het beschermt ook het milieu en grondstoffen. Daarnaast kan zelf klussen veel voldoening geven en zelfs leuk zijn. Wat is er gezelliger dan samen met je kameraden een uitdagende klus aan te pakken en je spullen te repareren in plaats van weg te gooien? Bovendien is het euforische gevoel op het moment dat je zelf de biertap of het koffiezetapparaat hebt gerepareerd onbeschrijfelijk! Ook al heb je twee linkerhanden, er is vast wel een handige Harrie in de buurt die je graag op weg helpt.

Waarom zelf repareren?
De veronderstelling dat fabrikanten over het algemeen verplicht zijn om vijf of tien jaar lang reserveonderdelen te produceren en te leveren, is niet correct. Alleen binnen de garantieperiode is een fabrikant verplicht om reserveonderdelen te leveren. Er is geen algemene verplichting volgens enige wet, regelgeving of EU-richtlijn. Desalniettemin zijn er zeker voor huishoudelijke apparaten tal van reserveonderdelen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen voor wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, koffiezetapparaten, snelkookpannen of friteuses en stofzuigers. Soms zijn er zelfs reserveonderdelen te vinden voor apparaten ouder dan tien jaar.

Het repareren van huishoudelijke apparatuur is betrekkelijk eenvoudig en hoef je niet aan een professional over te laten. Zo kun je prima zelf een kapotte deurgreep of het versleten deurrubber van de vriezer vervangen. Ook het manchet van de wasmachine verwissel je in enkele tellen voor een nieuw exemplaar. Onderdelen die vaak afbreken zijn de handgreep, zuigbuis en zuigmond van de stofzuiger. Veel elementen in deze krachtige stofvreters zijn gemaakt van plastic. Dit materiaal is onderhevig aan slijtage en kan na verloop van tijd scheuren of breken.

Met een klein beetje inspanning kun je mankementen zelf verhelpen. Je apparaat werkt weer perfect en je kunt ook nog eens trots zijn op jezelf en het goede werk dat je hebt verricht! Repareren is kortom een gemakkelijke en dankbare activiteit waarmee je bovendien bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Ga dus lekker aan de slag op deze mannendag!|

Speciaal voor de partners
Wil je jouw vriend of man graag in het zonnetje zetten? Maak van deze aangelegenheid dan een echte mannen-verwendag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nieuwe scheerkop of oplader voor het scheerapparaat? Ook voor andere vervangende onderdelen zoals een haarscherp nieuw scheerblad of handig opzetstuk kun je bij ons terecht. Zo weet je zeker dat zijn verzorgingsritueel weer gladjes verloopt. Is jouw man gek op gadgets? Met handige technische snufjes als de Amazon echo dot of een van onze andere Home Automation producten steel je zeker zijn hart!

Delen