Dit zijn de 5 grootste fabels over je keukenapparatuur

We hebben allemaal weleens een fabel of plaatselijke legende gehoord of gelezen. Gelukkig weten de meeste mensen zo’n verzonnen verhaal wel te herkennen, aangezien het erg ongeloofwaardig overkomt. Maar wat doe je als een fabel erg aannemelijk klinkt?

Met alle mythen rondom ons eten en medische procedures, is het niet verwonderlijk dat er ook veel fabels zijn over de apparaten in onze huizen. Met dit artikel hopen wij de 5 onderstaande ‘huishoudweetjes’ voorgoed naar het land der fabelen te verwijzen.

1. Microgolven geven straling af die schadelijk is voor de gezondheid: NIET WAAR


Dit is veruit de meest populaire mythe van allemaal. De meesten van ons kunnen zich waarschijnlijk wel herinneren dat ze door hun moeders werden berispt omdat ze te dicht bij de magnetron stonden. De reden: als je te dicht bij de magnetron stond, zou je schadelijke straling opvangen!

Microgolven gebruiken straling om te koken. Maar hier is het goede nieuws: het is alleen schadelijk als je in direct contact staat met het apparaat, wat eigenlijk betekent dat je in de magnetron moet gaan zitten, de deur dicht en draaien maar. Aangezien de meesten van ons wel zo verstandig zijn om niet in de magnetron te klimmen, heb je niets te vrezen van deze veelzijdige keukenhulp. De enige manier waarop magnetronstraling kan ontsnappen is via een lek in de deurdichting. Als je weet dat de deurdichting lek is, moet je de magnetron goed onderhouden en vooral niet proberen om zelf het lek te repareren.

2. Vaatwassers lopen helemaal vol met water tijdens een vaatwasprogramma: NIET WAAR

Monteurs zouden bekend moeten zijn met deze fabel, aangezien veel huiseigenaren zich zorgen maken over het openen van de vaatwasser terwijl het programma al is gestart. Ze zijn bang dat bij het openen van de deur, plassen water zich in enkele luttele seconden als een waterval over de keukenvloer zullen verspreiden.

Terwijl deze mythe wel erg logisch klinkt, is het helemaal onwaar. Alleen de bodem van de afwasbak, onder het niveau van de deur, vult zich met water. De door de pomp aangedreven waaier, op de bodem van de vaatwasser, duwt het water door de kleine straalgaatjes in de sproeikammen die tijdens het was- en spoelprogramma draaien. Zo wordt het water verspreid over alle vaat in de afwasmachine.

Dus de volgende keer dat je de vaatwasser wil openen tijdens het programma, aarzel dan niet! Het ergste dat kan gebeuren, is een beetje stoom in je gezicht.

3. De afwas moet eerst afgespoeld worden voordat je het in de vaatwasser zet: NIET WAAR

Het ontkrachten van deze mythe zal een heleboel afwashaters gelukkig moeten maken. Hoe belachelijk het ook klinkt om je borden en schaaltjes helemaal af te spoelen voordat je ze in de vaatwasser plaatst, er zijn heel veel mensen die trouw elk spoor van voedsel van hun servies boenen alvorens het in de vaatwasser te zetten.

Nieuwsflits ... Afspoelen is overbodig en zonde van je tijd! Het voorspoelen helpt je vaatwasser niet om je borden en bestek beter schoon te krijgen. Integendeel, het voorspoelen kan zelfs schadelijk zijn voor je servies. Afwas moet vuil zijn als je wilt dat het afwasmiddel z’n werk goed doet. Als je vaat te schoon is, is er voor het reinigingsmiddel geen stukje voedsel om aan te vallen. Het alkaline niveau is hierdoor hoger dan normaal, waardoor je vaatwerk eerder dof, gekrast en in sommige gevallen zelfs geëtst wordt. Blijf wel realistisch: zet geen bord met een half opgegeten tosti in de vaatwasser, dit zal je apparaat niet waarderen.

4. Apparaten gebruiken geen stroom in de stand-by modus: NIET WAAR

Je bent niet de enige die denkt dat apparaten in de stand-by modus geen stroom verbruiken. Je zal verrast zijn hoeveel energie een ‘slapend’ apparaat gebruikt. Bijna alle huishoudelijke apparaten en elektronica blijven energie verbruiken wanneer ze stand-by staan.

Bekijk deze stand-by stroomverbruik tarieven:

Magnetron: tot 6 watt per uur
WiFi-repeater: tot 4,1 watt per uur
Telefoon: maximaal 5 watt per uur

In sommige gevallen kunnen apparaten in de stand-by modus zelfs 15-30 watt per uur verbruiken, dat is heel veel energieverbruik iedere dag, week na week. Je kunt het overtollige stroomverbruik verminderen of stoppen, en zo meteen een steentje bijdragen aan het milieu door je apparaten helemaal uit te zetten of ze uit het stopcontact te halen wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit is ook een stuk voordeliger voor de portemonnee!

5. Als je afwast met de hand verbruik je minder water dan met een vaatwasser: NIET WAAR

Als afsluiting een echte klassieker om onze top 5 mee te eindigen. Veel huizenbezitters geloven dat zij milieubewust en kostenbesparend bezig zijn als ze op de ouderwetse manier afwassen in plaats van de vaatwasser te gebruiken. Niets is minder waar.

Moderne vaatwassers verbruiken gemiddeld zo’n 1-1.5 kilowatt uur aan energie en 15-17 liter water (deze hoeveelheid is gelijk aan een volle gootsteen). Houd daarbij rekening met hoeveel teiltjes water je gebruikt om je stapel afwas weg te werken en hoeveel water je gebruikt om de afwas voor te spoelen, en je ziet meteen hoe ongeloofwaardig deze bewering is. Door met de hand af te wassen verbruik je veel meer water dan met de vaatwasser. Vooral als je bedenkt dat de handwas een dagelijks terugkerend klusje is, terwijl je de vaatwasser om de 2-3 dagen aanzet.

Huishoudweetjes ontmaskerd

Gebruik je huishoudapparaten op de juiste manier en je hebt niets te vrezen. Nog steeds zorgen over één of meer van je apparaten? Ga op onderzoek en sla de handleiding van je apparaat erop na. En boven alles, geloof vooral niet alles wat je hoort of leest, behalve dit artikel natuurlijk.