De vijf meest gemaakte schoonmaakfouten

Begin je straks aan de voorjaarsschoonmaak? Om te voorkomen dat je huis juist viezer wordt in plaats van schoner, zetten wij de top vijf schoonmaakfouten voor je op een rij.

Maak jij je hier ook schuldig aan? Voer dan een aantal wijzigingen door in je schoonmaakroutine en je zult de poetsklus sneller klaren en meer tijd overhouden om van je schone huis en andere dingen te genieten.

Dweilen met warm water
De meest gemaakte fout is dat mensen dweilen met warm water. Warm water verdampt sneller en hierdoor blijven er vaker zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen voor lelijke strepen en een plakkende vloer. Gebruik dus gewoon koud water en een geschikt reinigingsmiddel en je hebt snel weer een prachtig schone vloer.

Gehaast schoonmaken
Haastige spoed is zelden goed. Neem de tijd voor het schoonmaken van je huis. Hier en daar wat vegen en stoffen zorgt niet voor een schone kamer. Als je weinig tijd hebt, kunt er het beste voor kiezen om in projecten te denken en iedere keer een andere kamer in huis grondig aan te pakken. Zo houd je het leuk. Vergeet niet om tussendoor wel te blijven stofzuigen en de wc schoon te maken.

Afstoffen met een droge doek
Door met een droge doek af te stoffen, verplaats je het stof alleen maar van de ene naar de andere kant. Met als gevolg dat je alleen maar meer stof zit te happen. Maak je stofdoek daarom altijd een beetje vochtig, zo weet je zeker dat je het stof goed weghaalt.

Reinigingsspray direct tegen het schoon te maken object spuiten
Wij sprayen maar al te graag in het rond met schoonmaakmiddel, zodat de boel lekker ‘schoon’ wordt. Een dikke laag spray zorgt er echter voor dat het moeilijker wordt om dingen schoon te krijgen en kan ook nog eens schadelijk zijn voor je elektronica. Daarom moet je in de meeste gevallen – uitzonderingen daargelaten – nooit rechtstreeks op het te reinigen voorwerp sprayen, maar wat schoonmaakmiddel op een doekje spuiten en deze over het oppervlak heen halen. Op deze manier ga je ook nog eens zuiniger om met je reiniger en doe je er dus langer mee.

Vergeten je schoonmaakattributen te reinigen
Niemand wil zijn huis schoonmaken met een vieze stofzuiger, mop, of stofdoek. Dit klinkt heel logisch, maar veel mensen staan hier niet bij stil en maken de schoonmaakattributen zelf nauwelijks of nooit schoon. Daardoor zijn deze schoonmaakhulpjes een ideale broedplaats voor bacteriën. Om te voorkomen dat je alleen maar ziektekiemen overdraagt in plaats van de boel schoon te maken, moet je je schoonmaakspullen dus regelmatig reinigen. Gooi gebruikte doekjes meteen in de was. 

Ben jij benieuwd hoe je andere schoonmaakhulpjes kunt reinigen en hoe je precies te werk kunt gaan bij de voorjaarsschoonmaak? Lees dan onze Grote Schoonmaakgids.

Delen