Beter voor het milieu én je portemonnee: verantwoord wassen doe je zo!

We willen allemaal steeds meer doen om ons steentje bij te dragen aan het milieu. We laten de auto wat vaker staan om vervolgens op de fiets te stappen, we kopen biologische producten en we nemen regelmatig onze eigen koffiebeker mee om onderweg te laten vullen. Wist je dat je thuis nog veel meer kunt doen om bij te dragen aan een gezondere leefomgeving, en dat het nog gunstig is voor je portemonnee ook? In dit blogartikel vertellen we je meer over verantwoord wassen, waarbij vooral de wasmiddeldosering een grote rol speelt.

Waarom wasmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu

Wasmiddelen zorgen ervoor dat je wasgoed schoon en heerlijk geurend uit de wasmachine komt, maar ze zijn ook schadelijk voor het milieu. Het grootste deel van de bestanddelen van wasmiddelen is niet (of nauwelijks) biologisch afbreekbaar, en veel ervan komt in het afvalwater terecht. Voorbeelden van deze stoffen zijn parfums, bewaarmiddelen, solventen en waterontharders. Het is dus heel belangrijk dat je niet meer wasmiddel gebruikt dan nodig, en dat je bovendien zorgvuldig omgaat met je wasmachine.

Verantwoord wassen? Leer van deze tips

Het is goed om je te verdiepen in de bestanddelen van wasmiddel, zodat je in de winkel al een verantwoorde keuze kunt maken. Er zijn verschillende wasmiddelen op de markt die beduidend minder schadelijke stoffen bevatten. Uiteindelijk kun je beter iets méér van een beter middel gebruiken, dan simpelweg minderen met de schadelijke wasmiddelen. Wil je het helemaal goed doen? Maak dan een combinatie: probeer te kiezen voor minder schadelijke middelen en kijk of je hier ook minder van kunt gebruiken.

Op de verpakking van je wasmiddel staat hoeveel je ervan moet gebruiken. Houd goed in de gaten dat dit een gemiddelde is, en dat de aanbevolen dosering ook afhangt van de textielsoort en van de inhoud van je wasmachine. Het kan lastig zijn om dit naar jouw specifieke situatie om te rekenen. Bovendien stroomt al het wasmiddel vaak aan het begin van het wasprogramma de trommel in, wat niet de ideale verhouding geeft van water en wasmiddel. Een doseerhulp, zoals de Soapshuttle, kan je hierbij helpen. Deze plaats je in het wasmiddelvakje, en vervolgens doe je hier je wasmiddel in. De doseerhulp laat het wasmiddel in kleine hoeveelheden door, zodat het wasmiddel gedurende het hele programma (en niet alleen aan het begin) precies goed vermengt met het water. Het is dan geen probleem om de hoeveelheid wasmiddel wat te verminderen. Dat is beter voor je machine én je kleding!

Weet je zeker dat je die trui al moet wassen na één keer dragen? Of is een beetje frisse lucht voldoende? Misschien kun je dat ene vlekje ook even met de hand wegwerken, in plaats van gelijk een wasprogramma aan te zetten. Minder vaak wassen is natuurlijk beter voor je portemonnee en je stroomverbruik, maar je maakt ook direct een betere keuze voor je textiel.

Zorg ervoor dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat

Nog een tip: zorg ervoor dat je machine optimaal zijn werk kan doen. Houd de verschillende onderdelen goed schoon en vervang filters etc. op tijd. Met een speciale wasmachinereiniger verwijder je schimmel, vetluis en nare geurtjes. Is er een onderdeel kapot? Koop dan niet direct een nieuwe wasmachine, maar verleng de levensduur van je huidige apparaat door het losse onderdeel bij PartsNL te bestellen. In de meeste gevallen kun je de reparatie zelf uitvoeren en ben je binnen een half uurtje klaar! Heb je vragen over het onderhouden van je wasmachine of over het vervangen van onderdelen, neem dan gerust even contact op met onze productexperts.

 

 

 

 

 

Delen