Wat is het energielabel voor huishoudelijke apparatuur?

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is een verplicht logo op elektrische apparaten. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het product. Bij vaatwassers en wasmachines staat op het energielabel ook informatie over het watergebruik.

Energielabel verplicht

Het energielabel is verplicht voor de volgende apparaten:

  • koelkasten en vriezers;
  • wasmachines, droogtrommels en combinaties;
  • vaatwasmachines;
  • ovens;
  • lampen;
  • airconditioners.

Klassen A tot en met G

Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Voor Koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse; deze apparaten kunnen ook A+ of A++ dragen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zuinig omgaat met water en efficiënt centrifugeert.

Energielabel voor auto’s en voor woningen

Er bestaat ook een energielabel voor auto’s en een energielabel voor woningen. Net als het energielabel voor huishoudelijke apparatuur zijn deze labels bedoeld om inzicht te geven in het energiegebruik.

Energie besparen bij gebruik

Naast de energiezuinigheid van een apparaat is ook de manier waarop u het gebruikt bepalend voor het energieverbruik. U kunt dat verbruik verminderen door apparaten efficiënter te gebruiken en door het apparaat minder vaak stand-by aan te laten staan. Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. U kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt.

Meer informatie

Meer informatie over energiebesparing vindt u op de website milieucentraal.nl.

bron: www.rijksoverheid.nl