Wat is GSM en wat is UMTS?

GSM (Global System for Mobile communications) en UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) zijn mobiele telefoonnetwerken. GSM is de techniek voor het verzenden en ontvangen van gesprekken en sms'jes. UMTS biedt meer mogelijkheden zoals mobiel internet en het versturen van bewegende beelden en geluid.


Antennes noodzakelijk voor GSM en UMTS

Om draadloos te communiceren via GSM en UMTS zijn antennes nodig. Antennes werken met elektromagnetische velden, ook wel radiogolven of straling genoemd. Deze velden worden gebruikt om via de lucht informatie te verzenden en te ontvangen. Het vermogen van UMTS is kleiner dan dat van GSM. Er zijn daarom meer antennes nodig voor een dekkend UMTS-netwerk dan voor een GSM-netwerk.


Antenne-installaties bij u in de buurt

Op de website van het Antennebureau krijgt u door het invoeren van uw postcode in het Antenneregister een overzicht van alle antenne-installaties voor mobiele telefonie. Het overzicht bestaat uit een plattegrond van het postcodegebied met de antennes in uw omgeving. In het register staan alleen de antenne-installaties die in werking zijn.

Straling en gezondheidsklachten


Er zijn geen aanwijzingen dat elektromagnetische straling van mobiele telefonie gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid veroorzaakt.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het Antennebureau.

bron: www.rijksoverheid.nl< Terug