Voorkom brand in uw droger

Repair if you care logo Wist u dat de wasdroger op de eerste plaats staat van elecrische apparaten die brand kunnen veroorzaken?
De hete lucht en het stof vormen hiervoor de "ideale" combinatie. Laat de droger dan ook nooit draaien als u slaapt of niet thuis bent. Om brand te voorkomen is het aan te raden uw filters en condensor goed schoon te houden.
Haal na elke droogbeurt de opgevangen pluizen uit het filter om te voorkomen dat de luchtinvoer verstopt raakt. Eénmaal in de machine terechtgekomen kunnen pluizen erstige schade aanrichten. Brand wordt meestal veroorzaakt door stof ophopingen rond het verwarminselement. U kunt zelf eens in de 2 à 3 jaar het bovenblad en de achterkant losschroeven en de pluizen met de stofzuiger verwijderen. Zijn uw filters kapot?

Reinig na elke droogbeurt het pluizenfilter in de deur en spoel bij condensdrogers de warmtewisselaar regelmatig goed schoon. Met onze speciale stofzuigerslang kunt u met de stofzuiger de droger op moeilijk bereikbare plekken schoonzuigen. Let hierbij, om defecten aan uw stofzuiger te voorkomen, wel op dat er water onderin uw condensdroger kan staan.

In veel machines ontstaat in de loop van de tijd inwendige vervuiling door stof, ondanks de filters. Onder bepaalde condities kan stof ‘spontaan’ gaan branden bij een temperatuur van 400ºC. Normaal gesproken zal die temperatuur niet gehaald worden, maar bijvoorbeeld bij een defect in een van de ontstekingsbronnen (motor, elektronica of verwarmingselement) kan brand gemakkelijk ontstaan.

Wij hebben een aantal adviezen voor u waarmee u de kans op een uitslaande brand kunt beperken:

  1. Gebruik het apparaat alleen als u thuis bent. Dat zorgt er voor dat u kunt ingrijpen als het mis dreigt te gaan.
  2. Zorg voor snelle opsporing van een beginnende brand. Hang een rookmelder boven de wasdroger.
  3. Plaats geen droge was op het apparaat. Die zorgt er voor dat een eventuele brand in het apparaat zich snel kan verspreiden. Plaats de wasdroger zoals in de gebruiksaanwijzing is aangegeven. Zorg voor voldoende ventilatie en vermijd krappe inbouwsituaties.
  4. Maak de stoffilters na iedere beurt schoon. Hebt u een luchtdroger, maak dan ook de afvoerleiding regelmatig schoon.
  5. Sluit het apparaat direct aan op een geaarde wandcontactdoos. Gebruik geen verlengsnoeren, stekkerdozen enzovoorts.
  6. Gebruik vooraf geen vluchtige schoonmaakmiddelen zoals wasbenzine.


< Terug