Tips om uw pc sneller te laten werken

Hieronder volgen een aantal tips hoe u uw computer wat sneller te doen draaien zodat u minder kostbare tijd verliest met opstarten van windows of programma's die dan nog eens dreigen vast te lopen doordat het systeem geen werkkracht meer over heeft. De oplossingen en tips werden volgens software-matig en hardware-matig gerangschikt. Sommige dingen zijn op risico te proberen en worden aangeduid met OP EIGEN RISCO. Als u niet zo ervaren, of een echte leek bent in het computergebeuren is het aan te raden om sommige dingen door iemand met kennis van computers deze oplossingen te laten uitvoeren, een computerspecialist bij u in de buurt kan uw systeem ook terug tip-top in orde zetten tegen een vergoeding natuurlijk. Alle tips en trucs zijn op eigen risco te gebruiken, indien er iets fout gelopen is kunnen wij in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele schade die hieruit is voortgevloeid.

Eerste zorg:

Maak altijd een backup van uw documenten en instellingen als u iets doet waarbij u nog maar denkt dat er wel eens iets kan fout lopen tijdens het aanpassen van het systeem. Hiervoor kunt u gespecialiseerde backup-programma's gebruiken om uw bestanden te synchroniseren en automatisch te backuppen, in Windows zit namelijk al een backup-programma. Het beste is om al uw documenten op een externe harde schijf te kopiëren of op DVD te branden.

SOFTWARE-MATIG:

In Windows zelf:

- schijfopruiming, open de verkenner, daarna rechtermuisknop op de c-schijf, daarna eigenschappen, in dit tabblad kunt u rechtsonder de knop schijfopruiming vinden, daarna berekent hij welke overbodige bestanden gewist kunnen worden, u kunt tal van zaken aanduiden, u kunt alles aanvinken en daarna op OK duwen, in het tabblad meer opties kunt u ook nog Windows programma's deinstaleren alsook programma's die u geïnstalleerd hebt, er is ook nog de mogelijkheid om de systeemherstel-bestanden te verwijderen, het beste is om hiervan te blijven, maar als u toch opteert om deze te verwijderen zal de laatste systeemherstel instellingen behouden worden, enkel de oudere systeemherstel instellingen worden verwijderd.

- schijfdefragmentatie, terug te vinden onder start, alle programma's, bureauaccesoires, systeemwerkset, defragmentatie, dit programma zorgt ervoor dat alle bestanden op de hardeschijf netjes op een rijtjes worden geordend, hierdoor kunnen programma's rapper opstarten en werken, alsook bestanden op de hardeschijf zullen minder versnipperd zijn, deeltjes van het bestand die in het begin van de hardeschijf zijn opgeslagen en deeltjes die bijvoorbeeld halverwege en op het einde van de hardschijf zijn rondgestrooit in bits en bytes, hoe minder fragmentatie des te rapper de bestanden terug gevonden kunnen worden en geladen door de computer zelf, en hoe minder de hardeschijf moet werken natuurlijk.

- schakel de eye candy uit door het windows-theme aan te passen naar windows klassiek rechtermuisknop op het bureaublad, eigenschappen, thema's aanpassen naar windows klassiek

- in tabblad instellingen kan de grafische kaart getuned worden, verschuif hier de balk naar maximale hardware versnelling u zult zien dat grafische toepassingen zoals games beter gaan draaien

- u kunt nog onder deze computer kiezen op de visuele effecten te veranderen van beste weergave naar beste prestaties: open de verkenner, daarna rechtermuisknop op deze computer, daarna eigenschappen, het tabblad, geavanceerd, daarna onder visuele effecten, op de knop instellingen (1ste knop), daarna komt u terecht in een nieuw kader 'instellingen voor voor prestaties, onder visuele effecten kunt u kiezen voor beste prestaties, daarna op OK en bevestigen.

- programma's rapper doen opstarten met prefetch in de snelkoppeling te integreren, zo wordt het programma enkel in het rappe ramgeheugen geladen en wordt niets naar de harde schijf geschreven dit bezorgt u een rappe start en werken van het programma.

Specifieke programma's die uw PC opschonen, sneller te laten werken en zelfs fouten in het systeem te herstellen:

Let op meerdere van deze soort programma's gebruiken kan soms een nadelig effect te weeg brengen. In de meeste programma's kunt u kiezen welke programma's er mee opstarten met de Windows start en al dan niet uitschakelen om niet mee op te starten, het register kan gescant worden op fouten en overtollige bestanden kunnen verwijderd worden.

TuneUp Utilites is verruit het beste programma (te betalen)

- hardeschijf controleren op fouten en van overtollige bestanden ontdoen

- schijfdefragmentatie

- programma's die mee opstarten met windows uitschakelen

- het register opkuisen

- het register defragmenteren (op eigen risico)

- het ramgeheugen opruimen zodat meer programma's kunnen gedraaid worden

- tal van andere zaken kunnen aangepast worden zoals de look and feeling van windows zelf

TweakXP of TweakVista (te betalen)

- ongeveer het zelfde als TuneUp Utilities

CCleaner (free)

- programma's die mee opstarten met windows uitschakelen

- het register opkuisen

- tal van andere zaken kunnen aangepast worden zoals de look and feeling van windows zelf

Windows herinstaleren (voor windows xp): !!!!!!!! > ENKEL VOOR EXPERTS < !!!!!!!!

Als uw computer traag begint te worden, programma's vast komen te zitten na enige tijd, als er virussen op zitten, als er vele foutmeldingen op komen, kan het handig zijn om windows opnieuw te instaleren met de megeleverde windows-cd-rom. Let op eerst alles BACKUPPEN zoals hierboven beschreven.

- steek de cd-rom in de computer

- als de installatie op het scherm komt te staan kunt u kiezen om windows volledig her te instaleren, hierna start hij opnieuw op en zal hij booten vanaf de CD-ROM

- drivers en onderdelen worden naar het geheugen gekopieert

- hierna opteer je om een volledig nieuwe installatie uit te voeren, u kiest er vervolgens voor om de partitie te formateren (liefst NTFS) en

- daarna wordt er een installatie gestart, na een tijdje komt er een scherm op met instellingen, kies hier zeer zorgvuldig uw landinstellingen, tijd, taal en toetsenbord (azerty of qwerty)

- de computer zal bij het einde van de installatie heropstarten

- hierna gaat de intalatie verder tot hij uw netwerkinstellingen vraagt, gewoon op automatisch detecteren laten staan en verder gaan

- een gebruiker instellen en een paswoord aan toekennen zijn nu aan de beurt

- als u opgestart bent bemerkt u dat het scherm niet goed is en u nog geen geluid hebt, dit komt doordat er nog geen drivers geïnstalleerd zijn. Deze kunt u meestal op een megeleverde cd-rom terugvinden. Netwerk-drivers, beeldscherm (grafische kaart) en audio-drivers zijn essentieel om optimaal met de computerte kunnen werken. Het is dus aangeraden om deze te instaleren. Indien u geen cd-rom of de laatste nieuwe drivers wil installeren kan u steeds terecht op het internet. Maar om op het internet te kunnen, u raad het al, moet u natuurlijk uw internetverbinding configureren, in windows, meestal zal windows zelf al automatisch een verbinding gelegd hebben, indien dit niet zo is haalt u best de software en de informatie van uw internetprovider te voorschijn om dit euvel op te lossen.

- na het heropstarten nadat uw alle drivers hebt geïnstalleerd kunt u beginnen met de rest van de software te instaleren en uw documenten terug te kopiëren naar uw harde schijf, dit kan op een 2de partitie van de harde schijf of een tweede harde schijf zodat uw bij een volgende volledige installatie van het systeem dit geen tweede keer meer moet doen, u kunt dan kiezen om windows te instaleren op de 1ste partitie, en daarna ook de programma's, de documenten zullen na de installatie van windows terug zichtbaar zijn in de 2de partitie of de 2de harde schijf.

HARDWARE-MATIG:

Stof verwijderen uit uw computer: !!!!!!!! > ENKEL VOOR EXPERTS < !!!!!!!!

- eerst en vooral, voordat u uw computer opgooit, maak dat de stroomkabel en alle randapparatuur is afgekoppeld van uw computer, hou u dan voor minimum 10 minuten vast aan een radiator in uw huis om de elektrische stroom die in uw lichaam aanwezig is af te voeren via de radiator naar de aarding van uw huis, hierna bent u elektrisch ontladen en kan u uw PC opengooien, let op voor gebruikers van laptops, het openen van zo'n toestellen doet u beter niet want deze zijn te gecompliceerd om te openen en zeker om weer dicht te doen, en de kans dat u vitale onderdelen naar de knoppen helpt is zeer groot.

- als u de PC open hebt gekregen: raak dan NOOIT de printplaten aan, het beste is om niets aan te raken binnen in de computer daar dit de computer volledig naar de vaantjes kan helpen of in ieder geval dat onderdeel dat u aangeraakt hebt.

- verwijder daarna het stof met een stofzuiger of een bus die gecomprimeerde lucht vrijlaat speciaal gemaakt om dit soort werken uit te voeren, om het stof uit de PC te blazen.

- doe ze daarna terug dicht en hopelijk zal hij rapper werken doordat hij minder rap warm komt door stof aanwezig in de computer, een gunstig effect is dan ook dat de computer minder geluid gaat maken, minder rap verhit wordt en dus rapper kan werken.

Upgrade uw PC:

- om meer werkgeheugen te hebben, kan u een extra latje ram laten installeren door experts, hierdoor zal u soms rapper kunnen werken, maar vooral veel programma's tesamen kunnen open laten staan op uw computer.

- indien u veel grafische toepassingen draait kan het aangewezen zijn om een beter videokaart te laten installeren

- een snellere CPU instaleren heeft meestal weinig zin omdat u dan ook het moederbord moet vervangen en alles wat er op aangesloten was zal meestal niet meer goed werken met het nieuwe moederbord en betekent dan ook een nieuwe videokaart, nieuwe set ram-geheugen, nieuwe audiokaart en de rest die erop is gemonteerd, in dit geval kunt u zich beter een nieuwe PC aanschaffen die voldoet aan uw noden het zal u zelfs geld en tijd besparen.< Terug