Hoe onderhoud je je stofzuiger het best?

Onderhoud stofzuigers

  • Stofzuigerfilters, -bakken en -zakken vervangen of reinigen
  • Pluizenverzamelaar
  • Geen bouwstof opzuigen
  • Garagevloeren

Hoe onderhoud je je stofzuiger het best? Er zijn verschillende manieren om een stofzuiger in een goede conditie te houden.

Stofzuigerfilters, -bakken en -zakken vervangen of reinigen

Het is erg belangrijk om de filters, zakken en bakken regelmatig te vervangen of te reinigen. Hoe vaak dit in praktijk moet, is afhankelijk van hoe vaak je stofzuigt, wat voor stof je opzuigt en van het type stofzuiger. Kijk in de handleiding van de stofzuiger voor het advies van de fabrikant.

Een schoon filter is essentieel voor het behouden van de stofopnamecapaciteit van de bak of zak. Met verstopte filters krijg je een bak of zak niet of moeilijk meer vol. Daarbij vraagt zuigen met een verstopt filter teveel van de motor.

Een indicator dat de filters vervangen moeten worden of de zak of bak moet worden vervangen of geleegd kan hierbij handig zijn. Diverse stofzuigers hebben zo’n indicator. Bekijk ook de handleiding van je stofzuiger om te kijken wat de fabrikant hierover adviseert.

Bij sommige stofzuigers wordt geadviseerd de stofbak na iedere zuigbeurt te reinigen. Kijk ook of de filters wasbaar zijn of vervangen moeten worden. Wasbare filters zijn goedkoper in gebruik, maar minder hygiënisch.

Pluizenverzamelaar

Het is erg belangrijk dat de borstels en pluizenverzamelaar van een mondstuk regelmatig worden schoongemaakt. De pluizenverzamelaar is het, vaak donkerrode, velours stuk dat onder het mondstuk zit. Veel stof en haren worden verzameld en vastgehouden in de borstels en de pluizenverzamelaar. Om een optimale prestatie te behouden, moet dit regelmatig worden gereinigd.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door het mondstuk los te maken van de stofzuiger en het vervolgens goed schoon te zuigen.

Geen bouwstof opzuigen

Zuig geen bouwstof met je (goede) stofzuiger. Dit stof is vaak zo fijn dat de filters erdoor verstopt raken waardoor de motor overbelast wordt. Het is aan te raden om bouwstof eerst goed met een stoffer en blik te verwijderen en vervolgens te dweilen. Eventueel kun je een oude stofzuiger gebruiken, waarvan het minder vervelend is als hij stuk gaat.

Garagevloeren

Gebruik liever niet je goede stofzuigermond voor bijvoorbeeld garage- of schuurvloeren. Er kunnen steentjes en dergelijke in de borstelharen blijven hangen, waardoor je vervolgens je goede vloer kunt beschadigen.

Bron: consumentenbond.nl< Terug