5 tips om een natte telefoon te redden

nattetelefoon

Er zijn tientallen manieren waarop je telefoon met water in aanraking kan komen, de ene wat klunziger dan de andere. Maar wat kan je doen om je smartphone te redden van een verdrinkingsdood?

Tijdens het handen wassen leg je je telefoon op de rand van de wastafel. Je wil een handdoek nemen en met eenzelfde vlotte beweging duw je je telefoon kopje onder. Tijdens een zomerse ravotsessie in de tuin beland je in het plonsbad van de kinderen, met je telefoon in je broekzak. Of je hebt zelf een duikboot gemaakt die na enkele meters in het water toch niet helemaal waterdicht blijkt te zijn. Of je telefoon belandt in het toilet nadat je je broek weer optrekt. Dat is slecht nieuws, want elektronica en vocht gaan zelden goed samen.

Is je smartphone op zo’n moment ten dode opgeschreven? Misschien wel, maar er zijn een aantal manieren om je mobiele metgezel toch nog te reanimeren.

  1. Verwijder meteen de batterij. Je wil immers voorkomen dat de elektrische circuits in je telefoon kortsluiten en op die manier schade berokkenen. Probeer de telefoon in ieder geval niet aan te zetten! Controleren of hij nog werkt is iets voor later. Verwijder ook je simkaart en eventuele geheugenkaarten, en laat die alvast ergens opdrogen.
  2. Pak een keukenrol - liefst van het extra absorberende type - en droog je telefoon af. Probeer dat zo voorzichtig mogelijk te doen, zonder al te veel met je telefoon te schudden, anders breng je het water in het toestel misschien naar plaatsen waar het nog niet was.
  3. Gebruik een stofzuiger om het water uit je telefoon te zuigen. In een eerste reflex ben je misschien eerder geneigd om een haardroger boven te halen en je telefoon droog te blazen, maar dat is geen goed idee. Niet alleen is de warmte niet goed voor je smartphone, maar ook een haardroger die koude lucht blaast is af te raden. Want op die manier blaas je water mogelijk verder in de telefoon, en dat is ook niet de bedoeling. Zuigen dus, en niet blazen.
  4. Leg je telefoon in een afgesloten pot met rijst. Die kan het resterend vocht uit je telefoon absorberen. Zorg dat de telefoon helemaal in de rijst ondergedompeld is, en probeer de container elke paar uur om te keren. Extra tip, voor wie er aan zou twijfelen: gebruik ongekookte rijst.
  5. Wacht zeker een dag voordat je je telefoon opnieuw aanzet, zodat alles goed kan drogen. Als je telefoon dan nog steeds geen teken van leven geeft, kan je eens proberen om het toestel in het stopcontact te pluggen zonder de batterij, mocht het bij jouw telefoon mogelijk zijn om je batterij eruit te halen. Als dat werkt, hoef je enkel de batterij vervangen.

Deze tips zijn uiteraard geen garantie op succes, maar met wat geluk is je telefoon er wel mee gered. En anders heb je een goed excuus om een nieuw exemplaar aan te schaffen.

bron: standaard.be< Terug