Dit zijn de vijf grootste fabels over je keukenapparatuur

We hebben allemaal weleens een fabel of plaatselijke legende gehoord of gelezen. Gelukkig herkennen de meeste mensen zo’n verzonnen verhaal meteen, aangezien het erg ongeloofwaardig overkomt. Maar wat doe je als een fabel erg aannemelijk klinkt?

Met alle mythen rondom ons eten en medische ingrepen, is het niet verwonderlijk dat er ook veel fabels zijn over de apparaten in onze huizen. Met dit artikel hopen wij de vijf onderstaande ‘huishoudweetjes’ voorgoed naar het land der fabelen te verwijzen.

1. Microgolven geven straling af die schadelijk is voor de gezondheid: NIET WAAR

Dit is veruit de meest populaire mythe van allemaal. De meesten van ons kunnen zich waarschijnlijk wel herinneren dat ze door hun moeders werden berispt omdat ze te dicht bij de magnetron stonden. De reden: Je zou hierdoor schadelijke straling opvangen. Gelukkig is de straling alleen schadelijk als je in direct contact staat met het apparaat, wat eigenlijk betekent dat je in de magnetron moet gaan zitten, de deur dicht moet doen en draaien maar. Aangezien de meesten van ons wel zo verstandig zijn om niet in de magnetron te klimmen, heb je helemaal niets te vrezen van deze veelzijdige keukenhulp. De enige manier waarop magnetronstraling kan ontsnappen is via een lek in de deurdichting. Als je weet dat de deurdichting lek is, moet je deze zo snel mogelijk repareren.

2. Vaatwassers lopen helemaal vol met water tijdens een vaatwasprogramma: NIET WAAR
Monteurs zouden bekend moeten zijn met deze fabel, aangezien veel mensen zich zorgen maken over het openen van de vaatwasser terwijl het programma al is gestart. Ze zijn bang dat er bij het openen van de deur een groot waterballet ontstaat op de keukenvloer. Terwijl deze mythe misschien erg logisch klinkt, is het helemaal onwaar. Alleen de bodem van de kuip, onder het niveau van de deur, vult zich met water. De door de pomp aangedreven waaier, op de bodem van de vaatwasser, duwt het water door de kleine straalgaatjes in de sproeiarmen die tijdens het was- en spoelprogramma draaien. Zo wordt het water verspreid over alle vaat in de afwasmachine. Dus de volgende keer dat je de vaatwasser wil openen tijdens het programma, aarzel dan niet! Het ergste dat kan gebeuren, is een beetje stoom in je gezicht.

3. De afwas moet eerst afgespoeld worden voordat je het in de vaatwasser zet: NIET WAAR
Het ontkrachten van deze mythe zal een heleboel afwashaters gelukkig moeten maken. Hoe belachelijk het ook klinkt om je borden en schaaltjes af te spoelen voordat je ze in de vaatwasser plaatst, er zijn heel veel mensen die trouw elk spoor van voedsel van hun servies boenen alvorens het in de vaatwasser te zetten. Maar afspoelen is overbodig en zonde van je tijd! Het voorspoelen helpt je vaatwasser niet om je borden en bestek beter schoon te krijgen. Integendeel, het voorspoelen kan zelfs schadelijk zijn voor je servies. De afwas moet vuil zijn als je wilt dat het afwasmiddel z’n werk goed doet. Als je vaat te schoon is, is er voor het reinigingsmiddel geen stukje voedsel om aan te vallen. Het alkalineniveau in je machine is hierdoor hoger dan normaal, waardoor je vaatwerk sneller dof, gekrast en in sommige gevallen zelfs geëtst uit de stalen Truus tevoorschijn komt. Blijf wel realistisch: zet geen bord met een half opgegeten tosti in de vaatwasser, dit zal je apparaat niet waarderen.

4. Apparaten gebruiken geen stroom in de standby-modus: NIET WAAR
Je bent niet de enige die denkt dat apparaten in de standby-modus geen stroom verbruiken. Maar je zal verrast zijn hoeveel energie een ‘slapend’ apparaat gebruikt. Bijna alle huishoudelijke apparaten en elektronica blijven energie verbruiken wanneer ze in de spaarstand staan. De elektrische deurbel en de boiler, maar ook de dvd-recorder, de satellietontvanger en antenneversterker vragen de hele dag door stroom. In de top 10 sluipverbruikers vind je verder veel televisie- en randapparatuur. Volgens MilieuCentraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dit is 90 euro per jaar. Je kunt dit overtollige verbruik verminderen of stoppen, en zo meteen een steentje bijdragen aan het milieu, door je apparaten helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te trekken. Dit is ook een stuk voordeliger voor de portemonnee!

5. Als je afwast met de hand verbruik je minder water dan met een vaatwasser: NIET WAAR
Wij sluiten deze top vijf af met een echte klassieker. Veel huiseigenaren geloven dat zij milieubewust en kostenbesparend bezig zijn door met de hand af te wassen in plaats van de vaatwasser te gebruiken. Niets is minder waar. Moderne vaatwassers verbruiken gemiddeld zo’n 1-1.5 kilowatt uur aan energie en 15-17 liter water (deze hoeveelheid is gelijk aan een volle gootsteen). Houd daarbij rekening met hoeveel teiltjes water je gebruikt om je stapel afwas weg te werken en hoeveel water je gebruikt om de afwas voor te spoelen, en je ziet meteen hoe ongeloofwaardig deze bewering is. Door met de hand af te wassen verbruik je veel meer water dan met de vaatwasser. Vooral als je bedenkt dat de handwas een dagelijks terugkerend klusje is, terwijl je de vaatwasser om de 2-3 dagen aanzet.

Huishoudweetjes ontmaskerd
Gebruik je huishoudapparaten op de juiste manier en je hoeft nergens bang voor te zijn. Twijfel je toch nog ergens over? Ga op onderzoek uit en sla de handleiding van je apparaat erop na. En boven alles, geloof vooral niet alles wat je hoort of leest, behalve dit artikel natuurlijk.

Delen